Доступність посилання

ТОП новини

МЗС з''ясовує причини затримання і депортації з Росії радника Президента України Миколи Жулинського


Про це журналістам повідомив заступник міністра закордонних справ України Володимир Хандогій. Сам Жулинський повідомив по телефону, що російські прикордонники не пояснили причин заборони йому в’їжджати на територію цієї країни.


Про це журналістам повідомив заступник міністра закордонних справ України Володимир Хандогій.

«Станом на сьогоднішній ранок мені не відомі роз''яснення російської сторони. МЗС, зокрема Генеральне консульство України в Санкт-Петербурзі, займається цим питанням», сказав заступник міністра закордонних справ України.

Вчора радник Віктора Ющенка прилетів до Санкт-Петербурга разом з дружиною та дочкою з приватним візитом – відвідати могилу родича. Відразу в аеропорту у нього відібрали паспорт. Сам Жулинський повідомив по телефону, що російські прикордонники не пояснили причин заборони йому в’їжджати на територію цієї країни.

Міністерство закордонних справ України висловило глибоке занепокоєння фактом відмови у в’їзді 5 червня цього року на територію Російської Федерації радникові Президента України, голові Комісії з питань громадянства при Президентові України, голові Національної ради з питань культури та духовності при Президентові України Миколі Жулинському.

«Застосування практики негуманного ставлення російськими компетентними органами в аеропорту м.Санкт-Петербург щодо М.Жулинського, який у відповідності до своїх функціональних обов’язків і своїм особистим прикладом працює на користь зміцнення культурних та духовних зв’язків між українським та російським народами, не відповідає духові українсько-російських відносин і стану існуючого двостороннього діалогу», мовиться у коментарі МЗС України.

У цьому зв’язку Міністерство закордонних справ України «закликає російську сторону надати роз’яснення щодо підстав запровадження практики заборони на в’їзд на територію Російської Федерації громадянам України, дії чи публічні заяви яких не спричинили порушення російського законодавства чи були б спрямовані на підрив національної безпеки Росії».

Микола Жулинський пов’язує інцидент з депортацією вчора із Сімферополя російського політолога - лідера Міжнародного Євразійського руху Олександра Дуґіна.

В червні минулого року СБУ оголосила Дуґіна персоною нон-грата, звинувативши його у порушенні українського законодавства.

Посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін каже, що не знає про причини затримання радника Президента України в Санкт-Петербурзі: «Перше відбулося у Криму – затримали нашого політолога… Дуґіна. Увечері ми дізналися, що й в нас відігралися, треба розуміти. Чому? За що? Не можу сказати. В мене немає такої інформації. Десь, мабуть, місяць тому російська сторона запропонувала українській стороні зупинитися і припинити всі ці затримання. Поки українська сторона не відповідає».

Матеріали до теми:

• Українсько-російські політичні ігри
XS
SM
MD
LG