Доступність посилання

ТОП новини

Журналістку Радіо Свобода Парназ Азіма не випускають з Ірану вже 5 місяців


Василь Зілгалов Прага, 6 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Журналістка Радіо Свобода Парназ Азіма, яка має подвійне ірансько-американське громадянство, ось уже 5 місяців не може покинути Іран. Під час її подорожі до Ірану в січні для відвідин хворої мами іранська влада конфіскувала її іранський паспорт і висунула проти неї обвинувачення у нібито пропаганді проти держави.

Парназ Азіма
(RadioSvoboda.Ua)
Ситуація з Парназ виглядає досить неординарно. Паспорт у неї забрали, сама вона умовно вільна, може пересуватися, бо суд випустив її на умовну волю під заклад у сумі понад півмільйона американських доларів.

Сама журналістка зазначає: «Зовні все виглядає нібито добре, я вдома з мамою, можу вийти на вулицю, піти кудись, і ніхто мене не зупиняє. Але насправді – це ситуація очікування і непевності перед державою. Я можу змалювати моє становище, як перебування у великій в’язниці без певного терміну ув’язнення. У будь-який момент мені можуть сказати, чи я звільнена чи залишусь у такому ув’язненні надалі».

Журналіст в Ірані або хвалить владу, або зазнає переслідування

Парназ Азіма повернулася до Ірану після 25-річної перерви. Вона ризикувала, бо багато журналістів, інтелектуалів сидять у іранських в’язницях за такими ж, як і у неї, обвинуваченнями. Вона наголошує: «На жаль, в Ірані журналістика така, що журналіст має завжди хвалити владу або ж в іншому випадку йому загрожує цензура і тиск».

Парназ розповіла, що відчуває підтримку родини, близьких друзів, прихильників, але в цілому в країні панує атмосфера залякування, і люди бояться відкрито висловлювати свої протести.

А про свою подальшу свою долю Парназ Азіма сказала: «Міністерство безпеки веде розслідування моєї справи. Вони передадуть матеріали в суд, який вирішить дату слухання. Так що моя справа залежить від Міністерства безпеки. Можливо, вони вирішать повернути мій паспорт, на що я сподіваюся, а можливо, і навпаки. Таким чином я чекаю, перебуваючи тут уже 5 місяців».

Нагадаємо, що Білий дім гостро критикував арешт Парназ Азіма, як і інших американських громадян в Ірані і вимагає від Тегерана негайно звільнити журналістку, а також науковців Халеха Есфандіарі, Каєна Таджбаха та правозахисника Алі Шакері. Цими днями Джордж Буш знову закликав іранську владу звільнити всіх перерахованих осіб «негайно і без жодних умов».

Матеріали до теми:

• Сполучені Штати та Іран вперше за 27 років провели переговори на рівні послів у Багдаді • Нова доповідь МАГАТЕ про Іранську ядерну програму • Держдепартамент США: Іран – головний спонсор тероризму • Іран каже правду чи дезінформує світ про свою ядерну програму, щоб зберегти право на її розвиток?
XS
SM
MD
LG