Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш у Празі захищав свободу і критикував Путіна... (Огляд чеської і словацької преси)


Оксана Пеленська Прага, 6 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Джордж Буш порозумівся з чеськими лідерами стосовно радару в Чехії. Критика Путіна – обіцяні реформи в Росії не реалізовуються. Скасування в’їзних віз до США для чехів. Такі головні теми сьогоднішньої чеської та словацької преси.

Протести проти візиту Джорджа Буша до Чехії та планів США розмістити на території країни радар протиракетної оборони.
Прага, 4 червня 2007 р.
(epa)
На думку чеських аналітиків, у Празі президент Буш висловив головні тези офіційної позиції США напередодні зустрічі «Групи Восьми» в Німеччині. Зокрема, головні заголовки найбільших чеських щоденників сьогодні звертають увагу на критику Джорджем Бушем політики російського президента Владіміра Путіна.

Проліва празька газета «Право» у заголовку цитує слова Буша про те, що «Путін зійшов з рейок із обіцяними демократичними реформами». Ці слова Буша пролунали на його зустрічі дисидентами, що відбулася у Празі у вівторок. А популярний щоденник «Млада Фронта Днес» пише, що найчастіше слово, вжите американським президентом у виступі, було слово «свобода». Цитуючи Буша, що «свобода є єдиним порядком, який провадить до справедливості й дотримання прав людини», газета зазначає, що президент США в Празі ще раз заявив, що час «холодної війни» закінчився й Росія не є ворогом. При цьому, однак, Росія обіцяла провести реформи, ці плани не були реалізовані, тому існують певні побоювання щодо розвитку демократії в цій країні. І словацький щоденник «Сме» у заголовок виніс слова Буша про те, що «холодна війна закінчилась». На думку словацької газети, ці слова адресувались Владіміру Путіну.

Заголовок авторитетного щоденника «Лідове новіни» – «Не ведіть переговори з Путіним як із рівним» звертає увагу на інтерв’ю з лідером російської опозиції Ґаррі Каспаровим. Тему розташування американського радара в Польщі та Чехії, на думку Каспарова, Путін використовує на свою користь, і все буде забуте, як тільки Захід та Америка не матимуть зауважень щодо стану демократії в Росії.

«База має бути направлена проти бандитів», – заголовок статті у словацькому щоденнику «Правда». Газета цитує слова з виступу Буша в Празі, зазначаючи при цьому, що президент США високо оцінив правозахисну працю чехів у ставленні до білоруських і кубинських дисидентів. Буш також пообіцяв чехам скасувати в’їзні візи до США.

Матеріали до теми:

• Польська преса: Владiмір Путін прив’язаний до влади та погрожує Європі ядерною війною • Буш сказав Путіну з Праги, що Росія – не є ворогом CША. При цьому він висловив стурбованість ситуацією в Російській Федерації • Мешканці Чехії висловлюються проти розміщення американського радару у їхній місцевості • Експерти Чехії, США, західноєвропейських країн обговорюють у Празі проблеми американської системи ПРО в Європі
XS
SM
MD
LG