Доступність посилання

ТОП новини

Останній з «помаранчевих» на Луганщині


Ярослав Гребенюк Луганськ, 6 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Луганщині вже біля року триває судова суперечка між головою районної адміністрації і депутатами райради, що висловили голові недовіру. Цей факт не мав би такого розголосу, аби Григорій Пригеба не був єдиним на Луганщині головою, що відкрито підтримує «помаранчевих».

Минулої весни, коли на Луганщині переконливо перемогла Партія регіонів, районні та міські ради, відповідно, укомплектували депутатами цієї політичної сили. Ті, не розгойдуючись, відразу ж повстали проти Геннадія Москаля, що на той час керував областю та розпочали боротьбу з головами районів. Їм показово висловлювали недовіру – не зважаючи на показники роботи при «новій владі». Найяскравіший приклад – звільнення Сергія Топтуна, голови Краснодонського району, який 2005 року вивів район на перше місце в області за темпами соціально-економічного розвитку.

Намісники президента намагалися оскаржувати рішення районних рад у суді, проте, закон був на боці регіоналів – якщо дві третини депутатів голосують за недовіру, Президент мусить звільняти власного ставленика. Отже, виконавча влада Луганщини очистилася від представників сил, що підтримували Віктора Ющенка на виборах 2004 року.

Лишився тільки один, так би мовити, «останній з могікан» – голова Лутугінської райадміністрації Григорій Пригеба.

Вивів проблемний район у п’ятірку найкращих

Ця особа відома в регіоні, він кілька років відповідав за житлово-комунальне господарство обласного центра. Отримавши проблемний район (на початок 2005 року район був на 25 місці за соціально-економічним розвитком), Пригеба вивів його у п’ятірку за підсумками 2006 року. На 15-20 відсотків зросли такі показники, як обсяги промислової продукції, видобуток вугілля, темпи зростання промислового виробництва.

Були приклади і мислення у культурному річищі: вже два роки поспіль проводиться міжнародний фольклорний фестиваль «Стежками Лемківщини» (у Лутугінському районі мешкають лемки, примусово виселені на схід України після закінчення Другої світової війни).

Отже, коли депутати райради висловили керівникові недовіру і розпочали судову справу щодо звільнення, той і не подумав здаватися. У Лутугинській райадміністрації співвідношення сил є таким – із 48 депутатів – 41 регіонал, 3 комуністи, по 2 представника від Прогресивно-соціалістичної партії та від БЮТ. За звільнення проголосувало лише 29 осіб (себто бажаних двох третин не набралося).

На думку пана Пригеби, окрім «політичної доцільності» ще спрацьовує такий фактор – район відомий своїми піщаними кар’єрами – які розробляють у незаконний спосіб. У місцевій пресі неодноразово друкували звернення Пригеби щодо цих фактів – міліція на них не реагувала.

Тривалі судові поневіряння

Григорій Пригеба розповів Радіо Свобода про довгі судові поневіряння. Врешті-решт Ленінський райсуд міста Луганська скасував рішення Лутугинської районної ради від 23.06.2006 року про висловлення недовіри голові Лутугинської районної держадміністрації Григорію Пригебі.

І тут у справу втрутилася Луганська обласна держадміністрація – в апеляційній скарзі обласне керівництво спирається на той факт, що її нібито не запрошували на засідання суду першої інстанції, а участь представника має важливе значення у справі.

Григорій Пригеба: «Так, я єдиний, хто дотепер утримався, домігся в суді скасування цього політичного замовлення. Але триває видавлювання – уже на рівні обласної адміністрації. 11 травня мене запросили, запропонували просто – без мотивування – залишити посаду. Губернатор Антипов сказав, що прийняв таке рішення. А чому я повинен це робити? Адже район наш на сьогодні у кращому стані, ніж коли я його приймав. Залишається єдина причина – те, що я кандидат у нардепи від Блоку Тимошенко. Ну, так, Партія регіонів – демократична сила – от і підтвердила б це – що в області серед 35 міст і районів є хоч один керівник від опозиції».

Голова облдержадміністрації і голова районної адміністрації – це представники президентської вертикалі. Радіо Свобода запросило юриста Христину Очкур прокоментувати цю судову суперечку.

Христина Очкур: «І раптом в апеляційному суді з''явилася скарга – від Луганської облдержадміністрації, там порахували, що без них суд не відбудеться, вони вимагають постанову про незаконність зняття Пригеби скасувати – хочуть, щоб розглянули справа з їхньою участю. Тобто виходить, що обласну адміністрацію не влаштовує, що їхній підлеглий, якого, як і губернатора, поставив Президент, переміг у суді. Незрозуміло – яка може бути зацікавленість адміністрації – адже вони навіть не призначають людей на місцях».

Керівник Луганської області Олександр Антипов прохання Радіо Свобода прокоментувати ситуацію залишив без відповіді. Справу Пригеби наразі розглядають у Секретаріаті Президента.

Наприкінці варто навести такі факти: Пригеба керує районом без двох заступників – їх просто не затверджують. Один мав відповідати за ЖКГ, другий – за сільське господарство. У Луганській обласній адміністрації не затверджують замів, не зважаючи навіть на факт – один із них – член Партії регіонів.
XS
SM
MD
LG