Доступність посилання

ТОП новини

Ксенофобія по-українськи


Тетяна Ярмощук Київ, 7 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Україні зростає злочинність на ґрунті расової та міжетнічної нетерпимості. Про це йдеться у звіті правозахисної організації Human Rights First, яка майже 30 років відстежує такі тенденції в світі. Організація також звертає увагу на зростання ксенофобських настроїв у Франції, Німеччині, Британії, Сполучених Штатах, Російській Федерації та Туреччині.

Логотип організації Human Rights First
(humanrightsfirst.org)
Як один із прикладів ксенофобії в Україні Human Rights First наводить минулорічне вбивство в українській столиці 44-річного нігерійця, який працював у нафтовій компанії. Він помер він численних ножових ран, яких завдала група молодиків. Серед заарештованих за злочин активіст Українського руху проти нелегальної імміграції, за зразком груп, що діють у Росії.

Правозахисники згадують також історію, яка сталася у селі поблизу Києва. Українець загинув у бійці з ромом. Після чого родина загиблого за допомогою односельців вирішила помститися усій місцевій громаді ромів: вигнати їх із села та спалити їхні домівки. І лише місцевій владі вдалося це зупинити.

Human Rights First фіксує і численні випадки руйнування майна кримських татар та згадує про зростання антисемітизму в Україні.

Ксенофобські настрої в Україні зростають

Українські правозахисники підтверджують: ксенофобські настрої в Україні зростають. Представник Харківської правозахисної групи Володимир Яворський в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: “Зафіксовані випадки фізичного насильства на національному ґрунті, зафіксовані випадки вбивств. Ці випадки почастішали. На сьогоднішній день ми фіксуємо щонайменше одне вбивство протягом місяця, а, наприклад, до 2004 року загалом було, одне, чи два вбивства на національному ґрунті за 10 попередніх років. Тому ми бачимо, що з кожним роком, з кожним місяцем ситуація погіршується, активізуються рухи, які спрямовують свою діяльність проти певних національних громад”.

В МВС створюють спеціальний підрозділ

Через те, що злочини на расовому ґрунті зростають, у Міністерстві внутрішніх справ України створюють спеціальний підрозділ, який буде займатися справами іноземців.

Про це розповів заступник міністра внутрішніх справ Микола Куп’янський: Нами на сьогоднішній день в департаменті карного розшуку створюється спеціальний підрозділ, який буде займатися попередженням та розкриттям злочинів, вчинених іноземцями та вчинених проти іноземців, аналогічні підрозділи створюють в усіх інших регіонах України”.

Правозахисники ж зазначають: для вирішення проблеми нетерпимості слід посилити покарання за злочини на міжетнічному та расовому ґрунті, а міліції слід уважніше ставитися до розслідування таких справ.
XS
SM
MD
LG