Доступність посилання

ТОП новини

Ранковий Гість – мистецтвознавець Київської галереї “Триптих” Марина Шинкарук


Ірина Перешило Київ, 7 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Мистецтвознавець галереї “Триптих” розповідає про виставку живопису львівського художника Бориса Буряка.

Картини Бориса Буряка
(RadioSvoboda.Ua)
(RadioSvoboda.Ua)
Р.С.: Пані Марино, сьогодні в галереї розпочинає роботу виставка львівського художника Бориса Буряка. Розкажіть, чим знаменитий цей митець, чим він виокремлюється з-поміж інших?

М.Ш.: Бориса Буряка дійсно називають знаменитим, він викладає у Львівській академії мистецтв. А народився у Чернівецькій області, закінчив училище мистецтв імені Труша, а потім Львівську академію мистецтв, де нині і викладає. Ціле покоління українських сучасних живописців виростало під його керівництвом. Він дуже відомий художник і виставляється за кордоном значно частіше, ніж в Україні. Щороку в Брюсселі відбуваються його іменні виставки.

Р.С.: В якій манері працює художник?

М.Ш.: Манеру Бориса Буряка можна співвіднести з експресивним мистецтвом. Але це дуже просто. Мистецтвознавці переконані, що він художник інтелектуального мистецтва. Вони співвідносять його роботи із звучанням багатоголосного співу. Тому кожна робота його є внутрішньо напруженою, багатою, експресивною, яскравою, але водночас і внутрішньо драматичною, яка примушує задуматися над сенсом життя.

Р.С.: Ви говорите про визнання художника за кордоном і великий попит там на його роботи. А чи є в Україні шанувальники живопису Буряка?

М.Ш.: Звичайно. Колекціонери збирають його роботи. На кожну виставку приходять шанувальники мистецтва митця і купують роботи.

Р.С.: Скільки робіт художника буде сьогодні представлено в експозиції на відкритті виставки і що це будуть за роботи?

М.Ш.: На презентації буде виставлено десять-дванадцять робіт. Це будуть зображення ню, це будуть львівські краєвиди, краєвиди європейських міст.

Р.С.: В галереї “Триптих” часто виставляються львівські художники. Скажіть, чи є таке поняття як львівська школа?

М.Ш.: Це поняття само по собі сформувалося навіть незалежно від думки мистецтвознавців. Пройде кілька десятиліть і будемо впевнено казати: львіська школа, харківська школа, київська. Але львівська школа існує, вона відрізняється своєю експресивністю. Хоча художники дуже різні належать до неї, і разом з тим це школа, яка грунтується на дуже давніх традиціях саме львівського мистецтва. Вона дала нам надзвичайно яскраві імена: Роман Романишин, Михайло Демцю, з молодшого покоління – Сергій Савченко, Сергій Гай і, звичайно, Борис Буряк, який є викладачем і формує сучасне покоління львівських митців.
XS
SM
MD
LG