Доступність посилання

ТОП новини

ЦРУ мало таємні в''язниці в Польщі й Румунії, стверджує дослідник Марті


Наталія Вікуліна Брюссель-Париж, 8 червня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – НАТО і США таємно домовилися 2001 року дозволити ЦРУ мати в Європі таємні в''язниці для допиту підозрюваних у тероризмі. Секретні тюрми існували у Польщі і Румунії у 2003-2005 роках. Таких висновків дійшов швейцарський депутат Парламентської Асамблеї Ради Європи Дік Марті, який оприлюднив у п''ятницю другий звіт про змову з ЦРУ деяких європейських держав.

Прес-конгференція швейцарського депутата Парламентської Асамблеї Ради Європи Діка Марті.
Страсбург, 8 червня 2007 р.
(AFP)
Багатьох людей викрадали з різних місць у всьому світі й відправляли до країн, де їх допитували, і де тортури є звичайною практикою. Іінші люди просто зникали на невизначений час: їх утримували в секретних тюрмах – це уривок із доповіді, яку оприлюднив швейцарський сенатор Марті. Він каже, що таємними в''язницями в Європі керувало виключно ЦРУ, а деякі лідери урядів, особливо у Польщі і Румунії, знали про секретні тюрми і дозволяли їм існувати. Парламентар із Швейцарії також звинуватив Німеччину та Італію в тому, що вони перешкоджали розслідуванню щодо таємних в''язниць ЦРУ.

Марті каже, що використав перевірені дані

Посилаючись на неназвані джерела ЦРУ, Дік Марті стверджує, що у Польщі таємно утримувалися і були допитані двоє підозрюваних у тероризмі – Халід Шейх Мохаммед, який, можливо, є керівником атак 11 вересня 2001 року в Сполучених Штатах, і Абу Зубайда – це один із помічників Усами бін Ладена.

Марті зазначив, що Польща і Румунія мали на своїй території в''язниці за спеціальною програмою ЦРУ, метою якої було “вбивати, захоплювати і утримати під вартою” головних підозрюваних у тероризмі. Швейцарський сенатор пише в звіті, що докази таємних польотів ЦРУ свідчать: польський аеродром Шимани і румунська Тімішоара використовували для висадки підозрюваних у терористичній діяльності. Дік Марті не називає джерел інформації, але каже, що він використовував лише перевірені дані.

Брюссель стурбований висновками дослідження

Речник Комісара ЄС із юстиції, свободи і безпеки Фрізо Роскам-Аббінг заявив, що Єврокомісія ще потребує час, щоб вивчити всі деталі звіту. Але Брюссель дуже стривожений висновками доповіді, які вже з"явилися в пресі.

Фрізо Роскам-Аббінг: “Я б хотів нагадати, що Єврокомісія завжди виходила з того, що антитерористичну діяльність слід проводити, повністю дотримуючись основних прав і принципу верховенства права. Чим міцніші наші гарантії, що ми дотримуємося основних прав, тим кращими є наші шанси ефективно боротися з тероризмом. Ми не раз наголошували на необхідності того, щоб певні країни Євросоюзу розпочали чи продовжили глибокі, незалежні і неупереджені дослідження, щоб дізнатися правду, якою б ця правда не була”.

Раніше називали і Україну...

У першому звіті рік тому швейцарський сенатор обвинуватив у змові з американською розвідкою 14 європейських країн, які, за його словами, допомагали ЦРУ таємно перевозити і допитувати підозрюваних у тероризмі. А одна з швейцарських газет написала, що тюрми ЦРУ можуть бути і на території України – цю версію українське МЗС назвало абсурдною. У березні минулого року один із російських телеканалів транслював фільм про таємну в''язницю ЦРУ в українському гарнізоні Макаров-1. Автор фільму спирався на анонімний лист і не надав достатніх доказів про існування секретної тюрми ЦРУ в Україні.

Матеріали до теми:

• Європарламент звинуватив деякі країни ЄС у змові з ЦРУ • Чи були на території Європи таємні в’язниці ЦРУ? Парламентська Асамблеї Ради Європи заслухала попередній звіт спеціальної комісії.
XS
SM
MD
LG