Доступність посилання

ТОП новини

Кримінальний мер чи політичне кілерство?


Надія Петрів Ужгород, 8 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Скандально відомий мер міста Ужгорода Сергій Ратушняк знову на перших шпальтах місцевих газет: відновлений розгляд кримінальних справ, у яких фігурує міський голова. В основному, це побиття людей та перешкоджання діям правоохоронців. Сам мер міста відновлення справи не коментує. Однак ужгородці вважають, що за цим можуть стояти політичні мотиви.

Сергій Ратушняк
Перші кримінальні справи проти нинішнього мера міста Ужгорода Сергія Ратушняка порушили ще в 2002 році. Тоді він у власному кабінеті вдарив кулаком в лице тодішнього голову Фонду комунального майна Ужгорода Василя Маргіту. Принаймні так стверджував останній. Буцімто за те, що Маргіта втрутився в майновий розподіл міської власності без дозволу на це мера.

Ще за рік Сергій Ратушняк під час святкування Нового року побив власника однієї зі стоматологічних клінік міста. І знову ж таки, ще за рік розбив відеокамеру й ледь не побився з правоохоронцями під час протистояння на одному з ужгородських ринків. Саме тоді, у 2004 році, за всіма цими фактами прокуратура порушила кримінальну справу. Але згодом – закрила, тим більше, що пан Ратушняк на той час був народним депутатом України. І ось тепер цю справу вже вкотре витягнули із «довгої скрині».

Речниця Закарпатської обласної прокуратури Вікторія Попович повідомила: «Генеральна прокуратура України витребувала у прокуратури Закарпатської області матеріали кримінальної справи, до якої входили і кримінальні справи, порушені стосовно міського голови Ужгорода Сергія Ратушняка. Розглянувши їх, прийшла до висновку, що закриття даних кримінальних справ є передчасним. Відповідно (Генпрокуратура) скасувала постанову про закриття цих справ і направила матеріали у прокуратуру Закарпаття для організації розслідування».

Нова спроба домогтися справедливості чи політичне переслідування?

Сам мер Ужгорода Сергій Ратушняк не коментує відновлення кримінальної справи. Нічого не каже і його прес-секретар Олег Подебрій.

У той же час соціолог Карпатського центру полінгових досліджень Станіслав Маркевич вважає, що свого часу нинішньому меру просто все зійшло з рук: «Такі вчинки нікому не мають сходити з рук – ні народним депутатам, ні президентам, ні простим людям. Усі в Ужгороді добре пам’ятають, як теперішній міський голова бігав із бітами вулицями міста і фізично бив людей, і навіть із вогнепальною зброєю, карабінами по місту ходив».

Але поряд із усім цим деякі ужгородці вважають, що відновлення кримінальної справи проти мера Ужгорода – це черговий політичний хід або акція з дискредитації мера. Або продовження війни між обласною владою («нашоукраїнцями»), та Сергієм Ратушняком, який є членом Народної партії.

33-річний ужгородець Олександр зауважив: «Я думаю, що це, найімовірніше, політичне замовлення. Хтось там у Києві, можливо, «викопав». Комусь, вочевидь, потрібно відновити ці справи».

Обласна влада стверджує, що ніяких замовлень не було і бути не може: якщо правоохоронці відновили розгляд справи, значить, для цього є підстави.

Матеріали до теми:

• Чому посварилися мер Ужгорода і закарпатська міліція? • Сепаратизм по закарпатськи чи «розборки» політиків?
XS
SM
MD
LG