Доступність посилання

ТОП новини

Нові заяви про таємні в’язниці ЦРУ США в Європі в 2003—2005 роках викликали заперечення з усіх боків


Керівник розслідування Ради Європи в п’ятницю заявив, що такі в’язниці існували в Польщі і Румунії з відома керівництва цих країн і за таємною домовленістю з НАТО. Польща, Румунія, НАТО і ЦРУ заперечують цей звіт або його точність.

Керівник розслідування Ради Європи в п’ятницю заявив, що такі в’язниці існували в Польщі і Румунії з відома керівництва цих країн і за таємною домовленістю з НАТО.

Польща, Румунія, НАТО і ЦРУ заперечують цей звіт або його точність.

Президент Польщі Лех Качиньський наголосив, що не знає про жодні в’язниці ЦРУ США в його країні.

МЗС Польщі заявило, що Варшава наполягає на своїй старій позиції: таких в’язниць у країні не було. Речник міністерства звернув увагу, що до заяв про в’язниці не було подано жодних конкретних доказів.

Колишній міністр оборони Польщі Єжи Шмайдзіньський назвав звинувачення «політичною вигадкою».

Ці звинувачення вкотре знову категорично відкинув і колишній Президент Польщі Александр Квасьнєвський, який очолював країну на час описуваних подій.

Так само назвав їх «дурницею» колишній Президент Румунії Йон Ілієску.

Колишній міністр оборони Румунії Йоан Мірча Пашку стверджує, що жодних домовленостей про це зі США не укладав.

За його словами, керівник розслідування Ради Європи, швейцарський парламентар і член ПАРЄ Дик Марті має або подати докази на підтвердження його заяв, або вибачитися перед країнами, які він звинуватив.

МЗС Румунії заявило, що звинувачення бездоказові і цілком не варті довіри.

У НАТО оголосили, що ніяких угод між Північноатлантичним союзом і Центральним розвідувальним управлінням США не існувало, а літаки ЦРУ з в’язнями літали за двосторонніми угодами між США й відповідними європейськими країнами.

У ЦРУ доповідь назвали «упередженою» і «спотвореною», але не стали заперечувати чи підтверджувати існування таємних в’язниць у Європі на підставі того, що це управління принципово не обговорює такі дані.

У п’ятницю керівник розслідування Ради Європи, швейцарський парламентар і член ПАРЄ Дик Марті подав уже другий звіт на тему існування в європейських країнах таємних в’язниць ЦРУ США, в яких, за його словами, утримувалися в жорстоких умовах і зазнавали тортур підозрювані в тероризмі, зокрема, кілька затриманих чільних діячів терористичної мережі «Аль-Каїда».

У нинішній доповіді він заявив, що такі в’язниці точно існували в Польщі і Румунії.

За його твердженням, такі висновки ґрунтуються на «даних із багатьох джерел, які взаємно доповнюють і підтверджують одне одного», — але жодного з доказів так і не навів.

Водночас Марті звинуватив Німеччину й Італію в тому, що вони чинили перешкоди його розслідуванню.

Минулого року Марті вже оприлюднював звіт на цю тему, в якому йшлося про польоти літаків ЦРУ з в’язнями до принаймні 14 європейських країн. Тоді серед них називали і Україну, яка заперечила це. По тому один із російських телеканалів «знайшов» в Україні «в’язницю ЦРУ», але з’ясувалося, що передача була фальшивкою.

Минулого ж року Президент США Джордж Буш визнав, що в ЦРУ існувала таємна програма утримування підозрюваних у тероризмі поза межами Сполучених Штатів. Але він заявив, що всіх таких осіб уже перевели до широко відомого табору на американській базі Гуантанамо на Кубі.
XS
SM
MD
LG