Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш: Косово повинно стати незалежним


Петро Кагуй Прага, 11 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Президент США Джордж Буш однозначно виступає за незалежність Косова. Про це він заявив у неділю після зустрічі з Прем’єр-міністром Албанії. Тим часом Сербія і Росія й далі різко критикують план ООН про надання Косову незалежності.


Косово повинне отримати незалежність від Сербії, наголосив Джордж Буш у розмові із журналістами у Тирані після зустрічі з прем’єр-міністром Албанії Салі Берішею.

Президент США висловив тверду підтримку планові ООН надати Косову незалежність: «Я цілком чітко пояснив дві речі. Перше — ми повинні діяти. Друге — кінцевим результатом наших дій повинна стати незалежність Косова. Ми про це сьогодні багато і довго розмовляли».

Не можна нескінченно продовжувати діалог із питання, яке фактично вже вирішене, зазначив Джордж Буш, який відвідав Албанію в рамках свого 8-денного турне країнами Європи.

90 відсотків населення Косова становлять місцеві албанці, котрі прагнуть державної незалежності для цього сербського краю. Однак Сербія, а також і Росія, різко виступають проти плану ООН надати Косову незалежність, спершу під міжнародним контролем.

Путін проти, бо хвилюється за пострадянський простір

Представники офіційної Москви вже не раз зауважували, що прецедент надання Косову незалежності може викликати ланцюгову реакцію стосовно територіальних конфліктів, у тому числі і на пострадянському просторі.

І цими днями Президент Росії Володимир Путін, відповідаючи в Санкт-Петербурзі на запитання журналістів стосовно Косова, заявив: «Ми завжди виходили з необхідності дотримуватися засадничого принципу — територіальної цілісності держав. На жаль, робляться спроби розмити ці засадничі принципи. І це, звичайно, створює для нас проблему на пострадянському просторі».

Володимир Путін не уточнив, які проблеми на пострадянському просторі він має на увазі: Придністров’я, Абхазію, Чечню чи й інші територіальні конфлікти.

Росія як постійний член Ради Безпеки ООН має в ній право вето. Москву в цьому може підтримати і ще один постійний представник Ради Безпеки — Китай, який уже раніше висловлював критичне ставлення до плану надання Косову незалежності.

Проте, як наголосив Президент США Джордж Буш, відвідуючи Балкани, саме зараз є той час, щоб надати Косову незалежність.

Матеріали до теми:

• ЄС відновлює переговори зі Сербією про стабілізацію та приєднання • Чому Росія гальмує виконання плану Марті Ахтісаарі з майбутнього статусу сербського краю Косово? • Рада Безпеки зважує долю Косово • Державна незалежність Косова під міжнародним контролем? • Бути чи не бути Косову незалежним? Відповіді ще немає.
XS
SM
MD
LG