Доступність посилання

ТОП новини

Політика безпеки?


Тетяна Ярмощук Київ, 11 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Керівник СБУ говорить про політику. У сьогоднішньому інтерв’ю британській газеті The Financial Times Валентин Наливайченко звинуватив Росію у дестабілізації ситуації в Україні. Чи належить керівнику Служби Безпеки коментувати питання зовнішньої політики і що за цим стоїть?


На тлі оптимістичних заяв Президента Віктора Ющенка про українсько-російські відносини, виконувач обов’язків голови Служби безпеки України зробив протилежні. В інтерв’ю The Financial Times Валентин Наливайченко заявив, що політичне втручання Росії та відсутність прозорості у сфері постачання енергоносіїв загрожують безпеці України. Пан Наливайченко зазначив, що для нещодавніх антинатовських демонстрацій у Криму не було “внутрішньої причини”. “За допомогою певної проросійської організації, політики, переважно українські, використовують це питання з метою підвищення своєї популярності”, – зазначив пан Наливайченко.

Виконував обов’язків голови СБУ розповів, що знає про надходження в Україну коштів із-за кордону для фінансування політичних організацій. Він наголосив, що порушники переслідуватимуться згідно із законом, і навів приклад із російською націоналістичною молодіжною організацією “Прорив”, що фінансується Кремлем, севастопольське відділення якої було закрите за рішенням суду.

Президент мав би звільнити цю людину з посади?

Робити подібні заяви належить до компетенції виключно Міністерства закордонних справ. Так в інтерв’ю Радіо Свобода ситуацію прокоментував представник Партії регіонів Дмитро Святаш: “Коли представник правоохоронного органу, який займається безпекою держави, займається розвідкою, контррозвідкою, дає такі коментарі, ми можемо зараз отримати ноту протесту з боку МЗС Росії. Такі заяви можуть робити тільки офіційні речники, тобто, МЗС, якщо є для цього підстави. Але не у вирі інтерв’ю, а у вирі ноти протесту, якщо таке втручання мало місце. Після цих слів, якби Президент трохи орієнтувався в ситуації, мав би звільнити цю людину з посади”.

Говорити про небезпеку для країни є обов’язком?

Говорити про небезпеку, яка загрожує країні, не право керівника СБУ, а його обов’язок, сказав Радіо Свобода бютівець Андрій Шкіль: “Виконувач обов’язків голови СБУ може говорити в інтерв’ю, але якщо він говорить, то це тягне за собою відповідальність. Я впевнений, що пан Наливайченко свідомий відповідальності, яка потягнеться за словами, які він вжив. Тому впевнений, що він має відповідний фактаж, відповідні папери і відповідні документи. Але в інтерв’ю виданню сказати, що Росія працює дуже активно на території України, це, мені здається, навіть завдання керівника СБУ, щоб убезпечити від подальших кроків з боку Росії. Завдання будь-якої правоохоронної служби, не ловити злочинців, а запобігати злочинам”.

Секретаріат Президента і МЗС коментувати не захотіли

Радіо Свобода намагалися отримати коментар у Секретаріаті Президента та Міністерстві закордонних справ, однак там сказали, що це питання не коментують.

Раніше Віктор Ющенко неодноразово зазначив, що зовнішня політика належить виключно до компетенції Президента та Міністерства закордонних справ. За новим Законом про “Кабмін” до завдань уряду було віднесено і здійснення зовнішньої політики.

Матеріали до теми:

• Борис Нємцов: Взагалі Україна за місяці кризи пройшла величезну дистанцію на шляху до демократії ... при цьому нікого не вбили, нікого не повісили, по парламенту не стріляли. • Сергій Головатий: "Я не хочу, щоб була американська Україна і Україна російська" • Україна російського газу не купує • Україна й Росія підпишуть план дій двосторонніх відносин на 2007-2008 роки до серпня в рамках засідання міждержавної українсько-російської комісії • Президенти України та Росії домовилися переглянути практику оголошення персонами нон-ґрата громадян обох країн • Українська карта в російській політиці
XS
SM
MD
LG