Доступність посилання

ТОП новини

Для задоволення і «з молитвою»: на Закарпатті започаткували рафтинг


Надія Петрів Ужгород, 11 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Новий вид туристичних послуг запроваджують у Закарпатті – сплав гірськими річками на катамаранах. Організатори кажуть, цей вид туристичного дозвілля подобається всім, хоча задоволення і не з дешевих. Воно цілком безпечне, бо закарпатські річки не такі вже й стрімкі, однак без молитви та інструктажу на воду вас ніхто не пустить.

По Тисі разом. Краєвиди з середини Тиси просто неймовірні.
(dkz.info)
Бурхлива й неспокійна гірська Тиса, яка під час паводків затоплює цілі райони, повільно колише на своїх хвилях сині гумові катамарани.

З молитвою та інструктажем

Різнокольорові рятувальні жилети, обов’язкові кепки чи панами, щоб сонце не спалило голову й плечі, невеликі рюкзаки з пляшками води, аптечками та першими необхідними речами – так виглядає початок сплавляння Тисою.

Туристи із захопленням чекають, коли нарешті інструктор дозволить розсістися на місця й узяти в руки весла. Але досвідчений рафтингіст Степан Жук не поспішає: пояснює, що команда «тапан» означає, що треба гребти веслом назад, тобто пригальмовувати. Якщо вигукне «сушити весла» — можна відпочити. І зазначає: перед спуском – обов’язкова молитва.

Степан Жук: «Коли говоримо, що це є «рафтинг», люди всі асоціюють, що це є спорт. Але ми вже довели, і ще в 2004 році, коли з нами плив на катамарані Сухан – інвалід на візочку, і ми самі це зрозуміли, і побачили, що це є безпечно! Звичайно, якщо це робити стихійно, то можуть бути різні проблеми, тому що водяна стихія, Тиса, дуже каверзна. Але якщо проходити маршрут з інструктором, який знає кожний камінчик, кожний кущик – то цей весь ризик зводиться до мінімуму».

Закарпатські журналісти вже випробували на собі сплавляння гірською річкою Кажуть, враження незабутні.
(dkz.info)
Задоволення і ціна – сумірні

В туристичних агенціях стверджують: замовлень на організацію сплавляння закарпатськими річками вистачає, і вартість цього задоволення не така вже й висока. Приміром, групі з 5-ти осіб дводенна подорож Тисою з традиційними закарпатськими стравами та ночівлею в наметах обійдеться гривень в 500. Чим більша група, тим задоволення дешевше.

Єдине попередження: цей вид дозвілля захоплює настільки, що майже всі новачки-туристи повертаються й замовляють нові сплави. На цьому наголошує директор однієї з туристичних агенцій Закарпаття Сергій Холявицький: «Це свого роду такий, у доброму смислі слова, наркотик. Це те, що ти один раз спробував – потім тебе тягне й тягне. Це щось на кшталт гірських лиж, альпінізму… Але тут менше екстриму, це доступне навіть для дітей, для людей різної фізичної підготовки. Так, у нас багато людей, які самостійно ходять у гори, але для цього потрібно мати неабияку фізичну підготовку, якийсь рівень – а тут все є: інструктори, катамарани, наметове містечко – все є!»

Ті, хто бодай один раз сплавився Тисою, кажуть, враження незабутні:

– У поїздці я відчуваю енергію річки, як вона до тебе в ноги припливає, б’є в катамаран, і ти разом з ним підскакуєш, потрапляєш в ями…

– Я вперше! Пощастило мені потрапити й зайнятися цим видом відпочинку, він новий на Закарпатті. Взагалі я вперше з цим стикаюся, вперше чую про нього. Враження неймовірні, бо дійсно не знав, що таке у нас можливо. У принципі, можливо ж, бо є гори, річки. Але не знав, що хтось цим займається!


Щоб не забути цю неймовірну подорож, вас на катамаранах та з веслами в руках фотографуватимуть і зніматимуть на відео.Потім усе це запишуть на диск і подарують. А ще видадуть посвідчення, яке вказує на те, що ви справжній початківець, а потренувавшись, можете стати й професіоналом.
XS
SM
MD
LG