Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК в напрузі


Тетяна Ярмощук Київ, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Що діється у Центральній виборчій комісії? Чи вдасться їй розібратися з обнуленням списків БЮТу та «Нашої України»? І чи загрожує розкол новому складові ЦВК?

Перше відкрите засідання оновленого складу Цетрвиборчкому не відбулося. Восьмеро членів ЦВК, представників від коаліції хотіли переглянути розпорядження голови Комісії Володимира Шаповала, яке закріплює за кожним представником певний регіон. Втім, семеро членів ЦВК від опозиції не з’явилися на засідання Комісії.

Сам же Володимир Шаповал пояснює проблеми у Центральній виборчій комісії специфікою її формування: «В Україні ЦВК формується за політичним принципом. Мені це не подобається».

Окрім цього, Центральна виборча комісія не може розібратися з обнуленням виборчих списків Блоку Юлії Тимошенко та «Нашої України» або ж визнати народними депутатами тих, хто йде нижче за списком. Причина — відсутність законодавчої бази.

Володимир Шаповал критикує прикінцеві положення змін до Закону «Про вибори», де йдеться, що документ набуває чинності через 60 днів після опублікування. За словами пана Шаповала, це означає, що норми нового закону ще не набули чинності, а ті, які були виключені, вже не діють.

Дехто із політиків, як, приміром, перший віце-спікер, комуніст Адам Мартинюк, навіть не виключає розпуску чинного складу ЦВК.

Потрібно більше дисципліни

Втім, на думку політолога Андрія Єрмолаєва, проблеми у Центральній виборчій комісії можна вирішити і без радикальних заходів.

«Більш прозора робота, і певні дисциплінарні впливи на ЦВК дозволять цю проблему вирішити. Проблема прозорості ЦВК, відкритості, а головне дотримання внутрішніх регламентних вимог все-таки можна вирішити без радикальних змін. Політизація інститутів політичної системи настільки висока, що тепер як не змінюй склад, якщо по суті не буде вирішене питання організації роботи, то й наступні склади будуть кульгати на цю законодавчу ногу», — вважає політолог.

Затвердження нового складу ЦВК входило у пакет домовленостей між Президентом, прем’єром та спікером. Головне завдання, яке стоїть перед Центрвиборкомом, — розібратися зі старими партійними списками і підтвердити підставу розпуску парламенту Президентом — складання депутатських мандатів понад третиною корпусу Верховної Ради. Опозиція очікує підтвердження обнулення виборчих списків, а коаліція висловлює сподівання, що ЦВК може зареєструвати народними депутатами тих, хто стоїть нижче у списку.
XS
SM
MD
LG