Доступність посилання

ТОП новини

Вiктор Ющенко вимагає вiд Верховної Ради та її голови Олександра Мороза припинити роботу, оскільки призначені позачергові вибори


Президент України вважає, що заяви Олександра Мороза дезорганізують виборчий процес. «Будь ласка, колеги, завершіть, дайте спокій країні. Безумовно, ніхто не робитиме ніяких дій, щоб поставити під сумнів вибори 30 вересня. Але в даному випадку, я звертаю увагу на те, щоб політичних спекуляцій на цю тему не було», – наголосив глава держави.


Про це Президент України заявив у вівторок журналістам після відвідання Міжнародної виставки-ярмарки «Агро-2007».

Віктор Ющенко вважає, що заяви Олександра Мороза дезорганізують виборчий процес: «Я хотів би передати Олександру Олександровичу побажання, щоб в цьому моменті він, як людина, усіяна сивиною, який прожив декілька десятків політичних років, людина, яка думає, що йому люди довіряють, він сьогодні повинен зробити крок. Ось ці щоденні заяви дезорганізують політичне життя, нам потрібно навести політичний лад в суспільстві, вони (заяви) не дають очок ні соціалістам, ні комуністам, нам потрібно бути твердими у виконанні наших домовленостей».

За словами глави держави, сторони домовилися, що парламент завершує роботу.

«Будь ласка, колеги, завершіть, дайте спокій країні. Безумовно, ніхто не робитиме ніяких дій, щоб поставити під сумнів вибори 30 вересня. Але в даному випадку, я звертаю увагу на те, щоб політичних спекуляцій на цю тему не було», – наголосив Президент.

Він також повідомив, що у вівторок вранці спілкувався з прем''єр-міністром Віктором Януковичем, який повідомив про підготовку Партії регіонів до участі в виборчому процесі.

********


У вівторок Голова Верховної Ради 5-го скликання зачитав заяви про вихід із фракцій 50 депутатів від БЮТ і одного — від «Нашої України»

Олександр Мороз наголосив, що оголосив заяви лише тих депутатів, які «точно були на засіданні Верховної Ради, i їхня присутність підтверджена».

Ці депутати не матимуть проблем із отриманням трудових книжок, сказав він.

Голова Верховної Ради додав, що Конституція i законодавство передбачає заміщення вибулих депутатів кандидатами з відповідних партійних списків.

За словами Мороза, решту заяв будуть опрацьовувати і перевіряти в секретаріаті парламенту і проводити бесіди з депутатами для підтвердження автентичності їхніх заяв.

Минулого тижня в парламенті вже зачитали заяви інших 28 народних депутатів від «Нашої України» про вихід із фракції; вони вже почали отримувати трудові книжки.

Загалом заяви про складення депутатських повноважень написали 103 члени БЮТ і 66 членів НУ.

Напередодні з’їзди обох блоків скасували повноваження своїх депутатів і свої виборчі списки; таким чином, парламент залишився без понад третини депутатів. На цій підставі Президент видав уже третій указ про розпуск Верховної Ради як неправочинної і призначив дострокові вибори на 30 вересня, відповідно до домовленостей між ним і прем’єром.

Але коаліція вважає, що цього недостатньо і що Верховна Рада далі залишається правочинною, доки складення мандатів понад 150 депутатів не затвердять у парламенті і в ЦВК.

Опозиція називає такі дії коаліції маніпуляцією.

Матеріали до теми:

• Олександр Мороз: "Віктор Ющенко має заспокоїти своє шалене оточення" • На вибори гуртом. Опозиційний мегаблок вирішує передвиборчі питання • ЦВК наразі не може «обнулювати списки» парламентарів та визнавати обраними нових депутатів через відсутність законодавчої бази • Оголосіть весь список! Чи сумісна пропорційна система виборів із прозорістю формування виборчих списків? • Чи можливо змінити Конституцію так, щоб вона задовольнила народ і політиків? (Розмова з народним депутатом 5-го скликання Володимиром Стретовичем, одним із так званих «батьків Конституції».) • Рада Європи: Вибори 30 вересня є випробуванням для українських керівників на довіру міжнародної спільноти • Передвиборчий старт: хто разом, хто окремо
XS
SM
MD
LG