Доступність посилання

ТОП новини

Підробити після школи – популярна справа серед німецьких підлітків


Надія Кандиба Німеччина, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дитяча праця в Німеччині вже давно заборонена. Однак тут є кілька винятків. Чимало школярів самі хотіли б регулярно підробляти, щоб заробити додаткові гроші на кишенькові витрати, однак таких робочих місць не так уже й багато. Тим працедавцям, які порушують встановлені законодавством правила використання дитячої праці, загрожують солідні грошові штрафи.

Розвозити рекламні проспекти й розкладати їх по поштових скриньках вважається в Німеччині найкласичнішим видом зайнятості серед дітей. Дехто, щоб покращити свій кишеньковий бюджет, допомагає також заповнювати товарами полиці в супермаркетах, доглядати за малими дітьми, займається репетиторством з іншими школярами, або робить закупи для людей похилого віку.

А от 15-річний Петер знайшов собі роботу на кухні в одному з ресторанів. Оплата 5 євро за годину: “Я хотів заробити додаткові гроші й вирішив зазирнути до кількох підприємств. На кухні цього ресторану мені дозволили пройти випробування. Мені сподобалося, і от тепер я тут підпрацьовую”.

Кілька винятків у законодавстві щодо праці дитини

Попри те, що дитяча праця в Німеччині заборонена, законодавство передбачає кілька винятків. Експерти пояснюють, що таким чином школярі з дитинства привчаються самостійно заробляти на життя. Дітям у Німеччині дозволяється працювати після того, як вони досягли 13-річного віку. Звичайно, тут існує ціла низка обмежень. Так, школярам заборонено торгувати алкогольними напоями або виконувати завдання, які вимагають великого фізичного напруження. Дітям дозволено працювати виключно в робочі дні й не більше двох годин щодня між 8-ю ранку й 6-ю вечора.

Для дітей, зайнятих на теле- або кінозйомках, або які беруть участь у концертах, існують спеціальні правила. У таких випадках молодим талантам дозволяється працювати до 22:00, але не більше трьох годин щодня. І тут однієї згоди батьків не достатньо. Як тільки дитяча праця використовується після шостої вечора, або у вихідні чи святкові дні, потрібно спеціальний дозвіл від земельного уряду. Він видається тільки в тому випадку, якщо зелене світло, крім батьків, нададуть ще лікар, відомство в справах молоді та школа.

Діти, які працюють, зовсім не відстають у навчанні

До речі, про школу. Експерти Німецького інституту економічних досліджень встановили, що діти, які працюють, зовсім не відстають у навчанні від своїх однолітків. Науковці спростували й ще один стереотип: мовляв у Німеччині працюють переважно діти з бідніших родин. Як з’ясувалося, чим вищий рівень освіти в родині, тим частіше діти самостійно заробляють кишенькові гроші. Крім того, учням гімназій значно легше знайти роботу, ніж їхнім одноліткам із простих шкіл.

Інколи праця в шкільні роки може навіть стати початком професійної кар’єри. Принаймні Петер, який підробляє на кухні в ресторані, розмірковує так: “У будь-якому разі я хочу в майбутньому відкрити власний ресторан. Але для цього мені потрібен успіх у навчанні”.

Власник ресторану вже запропонував Петеру навчити його кухарській справі.

Матеріали до теми:

• Правозахисники заявляють, що Пекін використовує дитячу працю для виготовлення олімпійської продукції • Молоді європейці вірять, що за 10 років у ЄС краще ставитимуться до іноземців
XS
SM
MD
LG