Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель поновлює переговори з Сербією про інтеграцію до ЄС


Наталія Вікуліна Брюссель, 13 червня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – У середу Європейський союз поновлює переговори з Сербією щодо Угоди про стабілізацію і асоціацію – цей документ розглядають як необхідний крок для вступу країни до ЄС. До Брюсселя прибуває керівник переговорів Сербії з Євросоюзом Божидар Джелич, який зустрінеться з Комісаром ЄС з розширення Оллі Реном.

Цього дня Сербія чекала більше року – з минулого травня, коли Брюссель припинив переговори з Белградом про інтеграцію з ЄС. Рішення Євросоюзу пояснювалося тим, що сербський прем’єр-міністр Воїслав Коштуница порушив обіцянку заарештувати підозрюваного в геноциді Ратко Младича. Нині генерал і досі перебуває на свободі, однак арешт в останній день травня іншого звинуваченого в геноциді Здравко Толимира відкрив шлях Сербії для поновлення переговорів щодо Угоди про стабілізацію і асоціацію з Євросоюзом.

Єврокомісія оголосила про рішення знову почати переговори з Белградом після того, як прокурор Міжнародного трибуналу з колишньої Югославії Карла дель Понте підтвердила, що Сербія чітко зобов’язалася співпрацювати з трибуналом і зробила для цього необхідні кроки.

На шляху тривкого примирення з Євросоюзом

Комісар ЄС з розширення Оллі Рен так прокоментував поновлення переговорів Белграда і Брюсселя: “Нині важливо, щоб керівництво Сербії використало цей поштовх, щоб пройти весь шлях до повної співпраці з Міжнародним трибуналом з колишньої Югославії – така співпраця має призвести до арешту Ратко Младича і інших обвинувачених. Це є необхідною умовою для того, щоб закінчити переговори щодо Угоди про стабілізацію і асоціацію, яка відкриває ворота до статусу країни-кандидата в ЄС”.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив минулого тижня, що вітає поступ Сербії. Він назвав співпрацю Белграда з міжнародним трибуналом ключовою умовою для просування Сербії на шляху до Євросоюзу. Баррозу закликав Белград покращити співробітництво з трибуналом у Гаазі, надати правосуддю всіх обвинувачених у військових злочинах. Таким чином, сказав голова Єврокомісії, буде досягнуте тривке примирення на Західних Балканах.
XS
SM
MD
LG