Доступність посилання

ТОП новини

Хокейна команда «Дружба-78» йде до Європейського Суду


Олена Солодовнікова Харків, 13 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дитяча хокейна команда «Дружба -78» збирається подавати документи до Європейського суду з прав людини. Батьки юних спортсменів звинувачують слідчих в упередженому ставленні до справи, де фігурують тренери команди. Вже більше тижня вихованці «Дружби -78» пікетують міліцію та збирають підписи на захист своїх наставників.

Пікети під палючим сонцем замість тренувань на льоду: дві години на день хокеїсти команди «Дружба -78» проводять під стінами міліцейської будівлі. Тут вони збирають підписи харків’ян на захист своїх тренерів. Кажуть, що їх підтримали вже близько 7 тисяч мешканців міста.

Два місяці тому один із наставників «Дружби- 78» Іван Правілов став обвинуваченим у справі, що пов’язана з бійкою в дитячій спортивній школі. Тоді представники міліції приїхали, щоб забрати тренера на допит і навіть одягли йому наручники. Однак діти та батьки команди оточили міліцейське авто щільним кільцем і не дали забрати тренера у відділок.

Стрілянина з бійкою в спортивній школі

У серпні минулого року на сходах Харківської дитячої спортивної школи олімпійського резерву виникла бійка зі стріляниною. Як стверджує дирекція школи та слідчі, тренер Іван Правілов почав битися з місцевим електриком. На шум прибігли діти, батьки та тренери, які, за свідченнями декого з присутніх, долучилися до бійки.

Директор школи Сергій Брижа стверджує, що почав стріляти з газового пістолета, щоб зупинити конфлікт. Та влучив в одного з батьків хокеїста. Сергій Брижа каже, що цілився у стелю: «Діти почали хапати мене за руки, за спиною. Я, відступаючи назад, почав діставати з кишені пістолет і поцілив у стелю. Але діти тримали мені руки за спиною, тому постріл вийшов вниз, у груди».

Ця версія хибна, каже постраждалий батько Андрій Савченко, демонструючи шрам на грудях: «Ні, він цілив у мене. Він стояв вище. І як він міг стріляти в стелю і попасти саме сюди?».

Причина конфлікту – комерційний каток?

Конфлікт між колективом «Дружби- 78» та керівництвом спортивної школи розпочався одночасно із призначенням нового директора закладу. Він запевняє, що причина в його намаганнях закрити підпільну нічну ковзанку, яку організували тренери «Дружби -78».

Сергій Брижа розповів: «Раніше тут все відбувалося під чорним прапором. Чекришов, Ерьомін та Правілов відкривали роздягальню о 22-23 годинах, та здавали ковзани напрокат без будь-яких документів».

Нічна ковзанка дійсно існувала, але гроші, які заробляли тренери витрачали на форму вихованців, – каже заступник голови батьківського комітету Сергій Мінак: «Нічні катання, можливо і були, я не заперечую, і наші тренери в цьому брали участь. Але вони витрачали гроші на форму дітей».

У тренерів «Дружби -78» своя версія того, чому виникли непорозуміння між директором школи та керівництвом команди. Олег Чекришов сказав: «Ми не пішли з ним на змову. Ми не носили йому хабарів, хоча він натякав – ви приходьте до мене та будемо розмовляти. Але ми на це не пішли і стали невгодними ».

Трьох тренерів «Дружби -78» звільнили за невиконання трудової дисципліни, але вони продовжують приходити до школи і вчити юних хокеїстів. Нічні катання на льоду Харківського палацу спорту продовжують існувати: директор школи запевняє, що тепер вони відбуваються легально і приносять кошти до бюджету.

Хокеїсти-чемпіони затягують слідство?

Вихованці команди«Дружба -78» – складають третину хокеїстів дитячої спортивної школи, всього їх близько 400. Але більшість перемог на міжнародних змаганнях – це досягнення спортсменів «Дружби». Дирекція дитячої спортивної школи не приховує, що кілька разів пропонувала хокеїстам офіційно створити окремий клуб і тим самим забезпечити собі незалежне існування.

Але представники батьківського комітету команди пояснюють, що в такому разі доведеться сплачувати великі суми за оренду ковзанки. Вони обурені тим, що дітей – неодноразових чемпіонів на міжнародних змаганнях – не цінують на Батьківщині.

Наразі «Дружба -78» продовжує акції на захист своїх тренерів, які є обвинуваченими у хуліганстві та нанесенні пошкоджень середньої важкості. В УБОЗі вважають, що таким чином вихованці «Дружби -78» намагаються затягти слідство, і через це вони два місяці не можуть передати справу до суду.
XS
SM
MD
LG