Доступність посилання

ТОП новини

Політики взялись за ЦВК


Тетяна Ярмощук Київ, 13 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Центральна виборча комісія у центрі уваги. Прем’єр-міністр ініціює термінову зустріч керівників держави із членами ЦВК. Коаліція говорить про ймовірну відставку Комісії, а на думку опозиції, нинішній склад Центрвиборчкому працює набагато краще за попередній. Чи запрацює оновлена ЦВК, і що цьому заважає?

Будівля ЦВК
За півтора тижня діяльності оновленій Центральній виборчій комісії так і не вдалося провести засідання. Тож якщо до кінця тижня Комісія не почне працювати у нормальному режимі, Партія регіонів обіцяє заблокувати її роботу.

Регіонал Ярослав Сухий в інтерв’ю Радіо Свобода заявив: “ЦВК явно заполітизована, і це сталося 7 червня, після того, як було видано Указ Президента, що він призначає свого постійного представника в ЦВК. Але справа не в представнику, а в тих повноваженнях, які він під нього виписав, котрі відверто суперечать Закону “Про ЦВК”. По-друге, на вимогу 5 членів ЦВК, комісія має зібратися і розглядати питання. Голова ЦВК цього не робить. Наші дії можуть бути одні, згідно із законом, ми можемо висловити недовіру членам ЦВК і направити рішення Президенту України”.

Янукович закликав до зустрічі...

Прем’єр-міністр Віктор Янукович звинувачує опозиціонерів у замаху на роботу ЦВК і каже, що ініціюватиме зустріч із членами Комісії: “Я буду вносити від коаліції пропозицію Президенту України – негайно зустрітися з членами ЦВК. Цей конституційний заклад став у чергу тих конституційних закладів, на які сьогодні з боку опозиції робиться замах на їх роботу”.

Президент Віктор Ющенко обіцяє вжити усіх можливих правових засобів, щоб нейтралізувати спроби впливу на ЦВК: “Я хотів би зараз звернутися до членів ЦВК. Я розумію ту політизацію, яка, по суті, в спадок отримана і яка ще довго буде жити в цьому інституті, але я хотів би наголосити, це є технічний інститут. Він не ухвалює політичних рішень. Він обслуговує законодавчий виборчий процес. Я хотів би порадити членам ЦВК керуватися цим постулатом: ви забезпечуєте технологію виборів”.

На думку ж опозиції, нинішній склад ЦВК працює набагато краще за попередників, просто їм потрібно дати трохи часу.

Бютівець Євген Корнійчук в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: “Ті, хто увійшов до складу ЦВК, фахівці, переважно юристи. Думаю, що їм потрібно дати можливість і час, щоб вони самі розібралися і рухалися у правильному напрямку. Думаю, розбіжності кардинальні у поглядах на ситуацію щодо виборів, але ж усі політичні сили проводять консультації щодо зазначеного питання і технічні питання, які на сьогоднішній день існують, можуть бути усунуті досить швидко за столом переговорів”.

Причина проблем – ЦВК сформована за політичним принципом

Голова ж ЦВК Володимир Шаповал заявляв, що нинішні проблеми пов’язані із тим, що склад Центрвиборчкому формується за політичним принципом. Через відсутність правової бази, ЦВК не може розібратися із «обнуленням» виборчих списків Блоку Юлії Тимошенко та “Нашої України”, або ж визнати народними депутатами тих, хто йде нижче за списком. Пан Шаповал критикує прикінцеві положення змін до Закону “Про вибори народних депутатів”, де йдеться, що документ набуває чинності через 60 днів після опублікування. За словами Володимира Шаповала, це означає, що норми нового закону ще не набули чинності, а ті, які були виключені, вже не діють.

Затвердження нового складу ЦВК, де половина членів – представники коаліції, половина – опозиції, а голова – креатура Президента, входило у пакет домовленостей між Ющенком, Януковичем та Морозом.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко вважає Верховну Раду V скликання неповноважною • Політичні провідники. Яким має бути лідер? І чи є лідери в Україні? • Президент України закликав ЦВК забезпечити об’єктивне проведення виборів • Вiктор Ющенко вимагає вiд Верховної Ради та її голови Олександра Мороза припинити роботу, оскільки призначені позачергові вибори • Олександр Мороз: "Віктор Ющенко має заспокоїти своє шалене оточення" • На вибори гуртом. Опозиційний мегаблок вирішує передвиборчі питання • ЦВК наразі не може «обнулювати списки» парламентарів та визнавати обраними нових депутатів через відсутність законодавчої бази
XS
SM
MD
LG