Доступність посилання

ТОП новини

«Хамас» бере гору над «Фатхом» у боях у смузі Гази


Президент Палестинської адміністрації й керівник «Фатху» Махмуд Аббас, який користується підтримкою Заходу, назвав бої «божевіллям» і закликав до негайного перемир’я.

Президент Палестинської адміністрації й керівник «Фатху» Махмуд Аббас, який користується підтримкою Заходу, назвав бої «божевіллям» і закликав до негайного перемир’я.

Бійці ісламістського угруповання «Хамас» розширили напади на сили руху «Фатх» на центральну й південну частини смуги Гази.

Вони, зокрема, захопили комплекс будівель сил безпеки «Фатху» і підірвали їхню штаб-квартиру.

У відповідь «Фатх» оголосив про вихід із палестинського коаліційного уряду, а Махмуд Аббас звинуватив партнера в коаліції, рух «Хамас» під керівництвом палестинського Прем’єр-міністра Ісмаїла Ганії, в спробі перевороту.

В останніх боях загинули принаймні 27 осіб.

Від останнього спалаху боїв у суботу вбиті щонайменше 75 осіб.

Єгипет повідомив, що близько 40 палестинців, працівників сил безпеки «Фатху», втекли до цієї країни від насильства вдома. Їх затримали на кордоні єгипетські правоохоронці.

А агентство гуманітарної допомоги палестинцям ООН (UNRWA) оголосило, що припиняє більшу частину своєї діяльності в смузі Гази після загибелі там двох своїх працівників-палестинців.

Координатор зовнішньої політики ЄС Хав’єр Солана заявив, що для відновлення спокою в смузі Гази варто розглянути всі можливості, включно з розташуванням там міжнародних сил.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Егуд Ольмерт закликав розглянути можливість розташувати міжнародний контингент уздовж кордону смуги Гази з Єгиптом, щоб перешкодити палестинським повстанцям отримувати звідти зброю.

Глибоку стурбованість становищем у смузі Гази висловила і Україна.

Офіційний Київ закликає палестинських керівників до стриманості, політичної мужності і далекоглядності, щоб повернутися до діалогу, а міжнародну спільноту — до негайних зусиль, щоб припинити збройне протистояння.

До цих зусиль готова приєднатися й Україна, мовиться в коментарі речника українського МЗС.
XS
SM
MD
LG