Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль фільмів у Нью-Йорку на тему прав людини


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 14 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) –Ініціатором та організатором кіносвята є міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch, зі штаб-квартирою в Нью-Йорку. Для показу на Міжнародному фестивалі фільмів, присвячених правам людини відібрано кінострічки з 16 країн, причому переважна більшість з них – американського виробництва. З України жодної стрічки нема. І не лише звідти.

Немає взагалі фільмів з колишніх республік Радянського Союзу, за винятком Білорусі. У програмі фестивалю – картина під назвою “Урок білоруської”, щоправда, поставив її польський режисер Мірослав Дембіньські. Одначе, за даними Джона Бьяджі, заступника директора нью-йоркського фестивалю, з яким говорив кореспондент Радіо Свобода, решта пострадянського простору, включно з Росією, нічого не пропонувала з кінопродукції на тему прав людини. Очевидно, тамтешні начальники радять нам розуміти так, що з правами людини у них там усе гаразд.

Зате покажуть на фестивалі одразу 10 американських фільмів – бо у Сполучених Штатах є чимало кіномитців, занепокоєних проблемою прав людини по країнах світу. У програмі фестивалю - фільми документальні, художні та мультиплікаційні. Здебільшого це розповіді про активістів правозахисту, про боротьбу проти тиранії, мілітарної диктатури, про обстоювання людської гідності.

Фотознімки не могли зупинити злочину, але допомогли мобілізувати громадську думку

Як сказав Джон Бьяджі Радіо Свобода, організація Human Rights Watch заохочує кінематографістів світу брати участь у боротьбі за права людини так, як це зробив Брайєн Стейдл, герой повнометражної стрічки Ріккі Стерна та Енні Сандберг “Диявол верхи на коні”. Стейдл,американець, капітан морської піхоти, коли демобілізувався 2004-го року, поїхав до суданської провінції Дарфур. Його, найняли спостерігачем від Африканського Союзу - стежити за дотриманням перемир’я. Стейдл був неозброєний і єдине, що йому залишалося – дивитися і робити фотознімки.

Поволі він нагромадив величезну кількість, понад тисячу фотографій, документальних свідоцтв того, як урядові найманці чинили масове вбивство негритянського населення провінції. Опубліковані, ці знімки не могли зупинити злочину, але допомогли мобілізувати громадську думку. Це, власне, головна тема усього фестивалю в Нью-Йорку – тема свідоцтва і протистояння злу, як це робили журналісти у фільмі Себастіано Морено Мардонеса “Місто фотографів”. Це розповідь про чілійську Асоціцацію незалежних фотожурналістів, які робили знімки вуличних протестів проти режиму генерала Піночета у вісімдесятих роках.

Кінофестиваль Human Rights Watch проходить у кінотеатрі імені Уолтера Ріда в ньюйоркському Лінкольн-центрі і триватиме до 28 червня..
XS
SM
MD
LG