Доступність посилання

ТОП новини

Генсек НАТО: “Сьогодні на Комісії з Україною ми обговоримо співпрацю в галузі оборони”


У штаб-квартирі НАТО відкрилася зустріч міністрів оборони країн Північноатлантичного альянсу. На зустрічі обговорять ситуацію в Афганістані, Косові та проблеми, пов’язані з розміщенням систем протиракетної оборони. Опівдні пройде зустріч Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони, повідомляє з Брюсселя кореспондентка Радіо Свобода. Співпраця в галузі оборони стане однією з головних тем під час зустрічі міністра оборони України Анатолія Гриценка з колегами з країн НАТО.

У штаб-квартирі НАТО відкрилася зустріч міністрів оборони країн Північноатлантичного альянсу. На зустрічі обговорять ситуацію в Афганістані, Косові та проблеми, пов’язані з розміщенням систем протиракетної оборони.

Опівдні пройде зустріч Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони, повідомляє з Брюсселя кореспондентка Радіо Свобода.

Співпраця в галузі оборони стане однією з головних тем під час зустрічі міністра оборони України Анатолія Гриценка з колегами з країн НАТО сьогодні в середині дня. Генеральний секретар альянсу Яап де Хооп Схеффер заявив: “На зустрічах Комісії НАТО-Україна, Ради НАТО-Росія і Ради євроатлантичного співробітництва, які відбудуться впродовж дня, ми розраховуємо зосередити наші дебати на співпраці в галузі оборони, на участі наших партнерів в операціях під проводом НАТО і на актуальних питаннях міжнародної безпеки”.

За його словами, міністри оборони НАТО говоритимуть про те, як забезпечити подальший успіх операцій альянсу, як далі зміцнювати оборонні здатності НАТО і як продовжувати діалог з країнами-партнерами.

Раніше помічник Генерального секретаря НАТО з питань політики оборони і планування Джон Колстон заявив, що, звичайно, що представники країн НАТО дуже цікавитимуться розвитком політичної ситуації в Україні: «Втім, я очікую, що головну увагу ми зосередимо на реформах у секторі оборони і безпеки. Але я вважаю істотним, що інтенсивність і глибина відносин НАТО з Україною і з властями у Києві не постраждали від політичних змін, політичної непевності, що було випробуванням для України в останні кілька років».

За словами Колстона, співпраця НАТО й Києва ніколи ще не була такою ґрунтовною і глибокою, як зараз. До того ж альянс розширив співпрацю із відділами безпеки українського міністерства внутрішніх справ, міністерства з питань надзвичайних ситуацій, СБУ тощо, зауважив Джон Колстон. Він додав, що альянс взяв на себе зобов’язання і надалі просувати відносини з Україною.

По завершенні засідання Комісії Україна-НАТО Яап де Хооп Схеффер та Анатолій Гриценко візьмуть участь у церемонії відкриття фотовиставки, присвяченій 10-й річниці Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО. Перед початком засідання Ради євроатлантичного партнерства на рівні керівників оборонних відомств заплановано робочу зустріч Міністра оборони України Анатолія Гриценка з Міністром оборони США паном Робертом Ґейтсом.

На спільній зустрічі міністри оборони НАТО обговорять питання протиракетної оборони, ситуації в Афганістані і Косово. Справа розміщення систем протиракетної оборони буде на порядку денному засіджання Комісії НАТО-Росія, на якій уперше буде присутній новий російський міністр оборони Анатолій Сердюков. Помічник генсека альянсу Колстон не сумнівається, що протиракетна оборона і Договір про звичайні збройні сили в Європі викличуть на Комісії НАТО-Росія жваві дебати.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко: Україні не треба змінювати оборонну політику через заяви Путіна про нові цілі в Європі для російських ракет

• Тейлор: Двері НАТО відчинені для України, якщо українська держава буде до цього готова

• Віктор Ющенко: У зв''язку з можливим перенаціленням російських ракет на об’єкти у Європі Україна повинна прискорити вступ у НАТО

• НАТО каже Росії, що їй треба вивести війська з інших країн. Від липня сир і масло подорожчають у всьому світі. (Огляд європейської преси)
XS
SM
MD
LG