Доступність посилання

ТОП новини

Помаранчеву революцію занесли до списку невдалих. «Газпром» потиху може стати власником української газотранспортної системи? (Огляд світової преси)


Василь Зілгалов Прага, 14 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Помаранчеву революцію в Україні вже використовують для теоретичних викладок в пресі. Щоправда, узагальнення ці – песимістичного толку. Закордонна преса звертає увагу також на те, що наміри російського «Газпрому» щодо України не змінилися та порушує проблему українських безпритульних дітей.

Не можна оминути узагальнюючу статтю у впливовій «Нью–Йорк Таймс», яка публікує теоретичні узагальнення відомих науковців на кшталт Френсіса Фукуями чи Майкла Мендельбаума щодо зв’язку між товарним ринком і демократією. Невдача молодих демократій, на зразок української Помаранчевої революції, змусила, як пише «Нью-Йорк Таймс», дещо скептичніше ставитися до вікової теорії про єдність капіталізму й демократії. У цій статті сказано, що оптимізм щодо цього постулату зменшився, «коли демократичні революції (в Україні, Грузії і Киргизстані) виявилися недовговічними і переродилися в насильство та корупцію».

А російська «Нєзавісімая Ґазєта» критикує обвинувачення українського президента Віктора Ющенка на адресу Росії після його повернення із Санкт-Петербурга, де український глава зустрічався з Владіміром Путіним. Ця газета вказує на інтерв’ю Ющенка канадському виданню «Ґлоб Енд Мейл», де президент України сказав, що слова Путіна про націлення російських ракет на Європу, у разі встановлення там американської протиракетної системи, є серйозними. «Нєзавісімая Газєта» називає висловлене в інтерв’ю бажання Ющенка сховатися під «захисною парасолькою НАТО» нічим іншим, як намаганням «за допомогою Заходу повернути Україні Конституцію Кучми, а собі – абсолютні повноваження». Але, на думку газети, намірам Ющенка заважатимуть два фактори – розтриньканий рейтинг народної довіри і непопулярність ідеї вступу України до НАТО в суспільстві.

Польська «Газєта Виборча» вважає, що відправлений до Москви урядом Віктора Януковича документ-проект міжнародного протоколу «Про врегулювання взаємин у газовій сфері», де йдеться про українські гарантії російському монополісту в газовому транзиті до 2030 року, є нічим іншим, як намаганням «обійти норми, що забороняють внесення будь-яких змін у форму власності української державної газотранспортної системи». Інакше кажучи, положення цього проекту в разі його реалізації, дозволять російському «Газпрому» стати співвласником нових газогонів в Україні, чого цей російський газовий монополіст і прагне.

Впливова німецька газета «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» написала про життя тисяч українських безпритульних і намагання української влади нажитися навіть на благочинних організаціях для бездомних дітей. Газета наводить замальовки з життя київських безпритульних, які копирсаються у смердючих смітниках «неначе плем’я кочовиків» і «пускають по колу пакет з клеєм, вдихання парів якого дозволяє про все забути». «Франкфуртер Альґемайне» дивується, що українські чиновники не знають достеменно, скільки безпритульних дітей є в державі і називають цифру журналістів –приблизно 40 тисяч осіб. Це німецьке видання наводить слова працівника благодійної служби Карітас Андрія Васьковича про те, що чиновники у Києві навіть за дозвіл обладнати будинок для безпритульних беруть хабара. Васькович додає, що «організація милосердя, яка не дає хабарів, в Україні не має шансів».

Матеріали до теми:

• Екс-голова "Нафтогазу України" Ігор Діденко: "Навколо "РосУкрЕнерго" усе може змінитися будь-якого дня" • Непрозоре вирішення газового питання в Україні підживлює корупцію всередині владних еліт — французький дослідник
XS
SM
MD
LG