Доступність посилання

ТОП новини

Під час літніх канікул латвійські підлітки вибирають відпочинок в таборі або тимчасове працевлаштування


Людмила Пилип Рига, 14 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відпочинок в літніх таборах став традиційним для латвійських дітей. Тим паче, що вибір досить широкий – починаючи від спортивного чи мовного, де вони покращують стан свого здоров’я та освіту, до пригодницьких та історичних таборів. Однак все більше латвійських підлітків вибирають влітку не відпочинок, а працевлаштування і держава в цьому бажанні йде їм назустріч.

Після завершення навчального року перед батьками постає досить складне питання – чим зайняти влітку дитину? Для тих, у кого родичі не живуть на селі або хуторах, одним із методів вирішення цієї проблеми є літній табір відпочинку дітей. В Латвії табірний відпочинок пропонують різноманітні туристичні фірми. Молодіжний центр інформації та мобільності допомагає дізнатися про сучасні табори для молоді, існують також відповідні структури при міських самоврядуваннях, які безпосередньо займаються цим питанням.

За словами фахівця управління сім’ї та молоді Ризької думи Сандри Суботи, останнім часом в Латвії все поширенішим стала організація спеціальних денних центрів відпочинку та зайнятості дітей.

Сандра Субота: «При багатьох школах організуються центри проведення вільного часу дитини, які проводять екскурсії, спортивні змагання, різноманітні культурні заходи. Однак діти тут не обідають, це вони роблять вдома, а потім повертаються знову до центру».

Класичні табори: спортивні, мовні, історичні...

Традиційним попитом користуються класичні табори різної спрямованості, зокрема спортивні, або мовні. Значної популярності набувають історичні табори.

Керівник табору «Смайле» Діта Антоне розповіла: «Ми цікавимось минулим, античним періодом. У нас проходять свої олімпійські ігри, є античний театр. Думаю, що міським дітям обов’язково потрібне свіже повітря, більше рухатися, пізнати деякі елементарні труднощі, відвикнути від чіпсів та кока-коли».

Перебування в таборі відпочинку – це незабутні спогади і гарна наснага до наступного літа, каже одна з постійних відвідувачок табору Сандра Пауре: «Табір – це в першу чергу можливість насолодитися літом. Нові знайомства. Це місце, де можна себе випробувати. Тут можна показати свою кращу сторону, свій талант».

Діти українців мають можливість відпочити в таборах України

Окремі батьки, залежно від розміру їхнього гаманця, направляють своїх дітей відпочивати до закордонних таборів. Що ж стосується молодих представників української діаспори Латвії, то вже декілька років поспіль вони мають можливість безкоштовно відпочивати в таборах України. І цього року від 16 липня до 7 серпня перебуватимуть в одному з таборів Одеси.

«Міністерство освіти України виділило 15 путівок, із них 5 віддали Ризькій українській школі, а 10 розподілили серед дітей Об’єднання українців Латвії», – повідомив керівник Об’єднання українців Латвії Володимир Луговський.

Чимало дітей хочуть працювати і заробити гроші

Однак все більше латвійських підлітків хочуть власноруч заробляти гроші і вже декілька років поспіль Латвійська агенція зайнятості проводить відповідну роботу з їхнього працевлаштування влітку. Латвійські працедавці також зацікавлені в цьому, оскільки роботу дітей частково оплачує держава.

15-літні підлітки в Латвії мають право влаштуватися на роботу на один літній місяць, однак, за бажанням працівника та роботодавця, цей термін може подовжити. Вони працюють не більше 7-ми годин на день і повинні отримувати платню не менше 140 доларів на місяць. 13-14-річні діти також можуть працювати в літній період, однак їхній робочий день не повинен перевищувати 4-х годин. Розрахунок платні відбувається за принципом – 110 доларів платить Державна агенція зайнятості, а залишок, який не може бути меншим, ніж 20 доларів, – працедавець.
XS
SM
MD
LG