Доступність посилання

ТОП новини

90 років від утворення Генерального Секретаріату – уряду автономної України у складі федеративної Росії.


Віталій Пономарьов Київ, 15 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня 90 років тому Центральна Рада утворила Генеральний Секретаріат, який став урядом автономної України. У перші тижні свого урядування Секретаріат не мав жодної влади і тулився у двох кімнатках Педагогічного музею у Києві.

(scan)
10 червня 1917 року Центральна Рада своїм І Універсалом проголосила автономію України у складі федеративної Росії. Через 5 днів Рада сформувала Генеральний Секретаріат, що став урядом автономії. До нього входили 8 генеральних секретарів, з них п’ятеро були соціал-демократами, 1 – есером, 1 – автономістом-федералістом, а 1 був безпартійним. Ось як згадував про Генеральний Секретаріат його голова Володимир Винниченко:

«Це був ідеальний Уряд, прообраз тих урядів, які колись матиме людськість, коли позбавиться від усіх засобів насильства і грубого, злочинного примусу. Основою його була добра воля, довір’я і спільна мета тих, хто визнавав його». Спочатку Генеральний Секретаріат не мав реальної влади. Київські російські газети навіть радили генеральному секретарю військових справ Симонові Петлюрі сформувати українське військо з олов’яних солдатиків, а генеральному секретарю міжнаціональних справ Сергієві Єфремову – встановити дружні відносини з Микільською Слобідкою навпроти Києва.

3 липня російський Тимчасовий уряд видав Декларацію, а Центральна Рада – ІІ Універсал, якими вони визнали Генеральний Секретаріат вищим органом крайової влади в Україні. Він формувався Центральною Радою і затверджувався Тимчасовим урядом. Попри домовленості з Радою, петроградський уряд неодноразово намагався обмежити повноваження уряду автономії.

Генеральний Секретаріат проіснував 7 місяців. Після проголошення незалежності Української Народної Республіки 22 січня 1918 року він був реорганізований у Раду Народних Міністрів.
XS
SM
MD
LG