Доступність посилання

ТОП новини

У Верховній Раді оголосили загалом 151 заяву депутатів про складення повноважень


Перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк зачитав у п''ятницю 27 заяв депутатів вiд БЮТ i 19 заяв депутатів вiд "Нашої України" про вихiд iз фракцiї. Днями спікер Олександр Мороз зачитав уже 105 заяв опозиції. Щоб парламент вважався неправочинним повноваження має скласти понад 150 депутатів. Ще 2 червня з’їзди обох блоків скасували повноваження своїх депутатів і свої виборчі списки. Таким чином, парламент залишився без понад третини депутатів. На цій підставі Президент видав уже третій указ про розпуск Верховної Ради як неправочинної і призначив дострокові вибори на 30 вересня.


Перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк зачитав у п''ятницю 27 заяв депутатів вiд БЮТ i 19 заяв депутатів вiд "Нашої України" про вихiд iз фракцiї.

Напередодні Юлія Тимошенко заявила, що «Бютівці» і «нашоукраїнці» у п’ятницю особисто підтвердять спікеру складення своїх повноважень:

«Ми, враховуючи, що Мороз чіпляється за останню соломинку, ми навіть і цю примху Мороза сьогодні задовольняємо. До кінця дня сьогодні депутати під’їжджають із регіонів і завтра всі наші 103 депутати персонально засвідчать Морозу свою згоду зі своєю власноруч написаною заявою. І це поставить хрест на продажній, корумпованій Верховній Раді V скликання».

Олександр Мороз у четвер оголосив ще 26 заяв опозиціонерів про складання депутатських повноважень і скерував їх до ЦВК. Серед них були і заяви Юлії Тимошенко та Миколи Томенка.

«Поки ми не одержимо відповідь від ЦВК про неможливість заміщення депутатів, парламент буде працювати у пленарному режимі. А якщо ми отримаємо підтвердження, що немає таких кандидатів і немає 300 депутатів, які можуть брати участь у засіданні, ми працюватимемо у комітетах, фракціях, виконуватимемо депутатські обов’язки до того часу, поки новий склад парламенту не вступить у свої повноваження, або до того часу, коли, скажімо, продовж 20 днів, як передбачено в законодавстві не відновиться 300 депутатів», – заявив Олександр Мороз.

Днями спікер Олександр Мороз зачитав уже 105 заяв опозиції. Щоб парламент вважався неправочинним повноваження має скласти понад 150 депутатів.

Заяви про складення депутатських повноважень написали 103 члени БЮТ і 66 членів «Нашої України».

Ще 2 червня з’їзди обох блоків скасували повноваження своїх депутатів і свої виборчі списки. Таким чином, парламент залишився без понад третини депутатів. На цій підставі Президент видав уже третій указ про розпуск Верховної Ради як неправочинної і призначив дострокові вибори на 30 вересня, відповідно до домовленостей між ним, прем’єром і спікером парламенту V скликання.

Але коаліція вважає, що цього недостатньо і що Верховна Рада далі залишається правочинною, доки складення мандатів понад 150 депутатів не затвердять у парламенті і в ЦВК.

Матеріали до теми:

• Політична криза в Україні: як її бачать журналісти в Донецьку і Львові? • Гра в мандати • Політики взялись за ЦВК • Політичні провідники. Яким має бути лідер? І чи є лідери в Україні? • Президент України закликав ЦВК забезпечити об’єктивне проведення виборів • Вiктор Ющенко вимагає вiд Верховної Ради та її голови Олександра Мороза припинити роботу, оскільки призначені позачергові вибори • Олександр Мороз: "Віктор Ющенко має заспокоїти своє шалене оточення"
XS
SM
MD
LG