Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція виконала свою частину політичних домовленостей, важає прем’єр Віктор Янукович


Про це прем’єр-міністр заявив у п’ятницю на засіданні урядовців у Києві: «Якщо 151 депутат уже склав повноваження, це та умова, яку виконала опозиція. Залишається вирішити ще одне питання – скасування списків кандидатів у депутати від опозиційних фракцій». Тепер коаліціянти чекатимуть рішення ЦВК. Втім, на думку опозиції, для дострокових виборів створені всі підстави. Президент видав уже третій указ про розпуск Верховної Ради як неправочинної і призначив дострокові вибори на 30 вересня, відповідно до домовленостей між ним, прем’єром і спікером парламенту V скликання.


Про це прем’єр-міністр заявив у п’ятницю на засіданні урядовців у Києві: «Якщо 151 депутат уже склав повноваження, це та умова, яку виконала опозиція. Залишається вирішити ще одне питання – скасування списків кандидатів у депутати від опозиційних фракцій».

На думку Януковича, керівництво парламентських фракцій має вирішити, чи буде парламент і далі продовжувати свою роботу.

Наразі в Верховній Раді 5 скликання зачитали заяви понад 150 депутатів про складення повноважень.

У п’ятницю перший віце-спікер Адам Мартинюк зачитав ще 50 заяв представників БЮТ i «Нашої України» про вихiд із фракцiї.

Тепер коаліціянти чекатимуть рішення ЦВК. «Регіонал» Тарас Чорновіл сказав: «ЦВК має виконати всі процедури. Або дійсно встановити, що обнулені обидва списки, і у Верховній Раді є менше 300 чоловік і не може бути поповнення. В такому випадку вибори однозначно мають відбутися. Або ж другий варіант – саботувати роботу в ЦВК, доводити ситуацію до критичної точки, після чого ми втягнемося у виборчу процедуру, але ті вибори будуть оскаржені всіма людьми, які є сьогодні, зокрема у блоці “Наша Україна” поза виборчою межею, і які не обнулені згідно з їхньою термінологією».

Втім, на думку опозиції, для дострокових виборів створені всі підстави. «Нашоукраїнець» Петро Дорошенко заявив: «На думку спадають слова Леніна: «Соціалістична революція провалилася». Сьогодні ми констатуємо, що опозиційні політичні сили, які взяли на себе зобов’язання створити легітимні підстави, на думку коаліції, для розпуску Верховної Ради, чітко виконали взяті на себе зобов’язання».

Заяви про складення депутатських повноважень написали 103 члени БЮТ і 66 членів «Нашої України».

Ще 2 червня з’їзди обох блоків скасували повноваження своїх депутатів і свої виборчі списки. Таким чином, парламент залишився без понад третини депутатів. На цій підставі Президент видав уже третій указ про розпуск Верховної Ради як неправочинної і призначив дострокові вибори на 30 вересня, відповідно до домовленостей між ним, прем’єром і спікером парламенту V скликання.

Матеріали до теми:

• Політична криза в Україні: як її бачать журналісти в Донецьку і Львові? • Гра в мандати • Політики взялись за ЦВК • Політичні провідники. Яким має бути лідер? І чи є лідери в Україні? • Президент України закликав ЦВК забезпечити об’єктивне проведення виборів • Вiктор Ющенко вимагає вiд Верховної Ради та її голови Олександра Мороза припинити роботу, оскільки призначені позачергові вибори • Олександр Мороз: "Віктор Ющенко має заспокоїти своє шалене оточення"
XS
SM
MD
LG