Доступність посилання

ТОП новини

“Велике російське слово”: втручання у внутрішні справи України чи політичний піар?


Володимир Притула /images/photo/Crimea_Tsetkov_220.jpg Співголова оргкомітету з проведення фестивалю, перший віце-спікер кримського парламенту і лідер “Російської громади Криму” Сергій Цеков (RadioSvoboda.Ua) Сімферополь, 15 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму завершився перший міжнародний фестиваль “Велике російське слово”. В його рамках протягом майже тижня тривали конференції, виставки, конкурси, концерти і зустрічі з російськими акторами. Проте дехто з кримчан побачив за цим політику, передвиборчий піар і втручання у внутрішні справи України.

Перший міжнародний фестиваль “Велике російське слово” проходив у Криму із 6 по 12 червня і завершився увечері у вівторок мітингом і молодіжною дискотекою. Співголова оргкомітету з проведення фестивалю, перший віце-спікер кримського парламенту і лідер “Російської громади Криму” Сергій Цеков каже, що всі фестивальні заходи пройшли добре: “Багато відзначають, не тільки ми, що фестиваль вдався. Існує точка зору, що цей фестиваль треба проводити щорічно” , - сказав Сергій Цеков.

Близький до представництва Президента України в Криму політолог Андрій Іванець
(RadioSvoboda.Ua)
За його словами, під час фестивалю відбулося багато різних заходів, але він за важливістю виділяє Міжнародну конференцію “Російська мова у полікультурному світі”, яка пройшла у Лівадійському палаці: “Звичайно ж, основний документ – це резолюція конференції, це звернення її учасників на адресу Прем’єр-міністра України Януковича щодо недопущення нової ратифікації Європейської хартії мов нацменшин. І ще одне звернення учасників цієї конференції до Віктора Януковича із пропозицією створення експертно-консультативної ради при Кабміні для припинення практики мовної дискримінації, яка, безумовно, існує на Україні” , - заявив Сергій Цеков.

Голова Національного фронту “Севастополь-Крим-Росія” Сергій Шувайников
(RadioSvoboda.Ua)
Але саме те, що конференція була міжнародною, а її ці та інші рішення стосувалися українських проблем, викликало в Криму певний суспільний резонанс. Андрій Іванець, близький до представництва Президента України в Криму політолог, вважає що учасники Міжнародної конференції “Російська мова у полікультурному світі” своїми вимогами до українського уряду втручаються у внутрішні справи України: “Турбує те, що в ухвалених резолюціях порушуються питання внутрішньої політики України, зокрема, у такій тонкій і делікатній сфері, що хвилює наше суспільство і викликає емоції, як мовна політика, культурна політика, міжетнічні стосунки. Найпроблемнішим моментом є те, що за ці документи голосували громадяни іноземної держави, більше того – державні службовці, депутати з Росії” , - сказав Андрій Іванець.


Водночас, негативну оцінку проведенню фестивалю “Велике російське слово” дають і деякі проросійські політики. Каже голова Національного фронту “Севастополь-Крим-Росія” Сергій Шувайников: “З одного боку, це можна розцінювати як чергове відмивання грошей, отриманих з бюджетів Москви, Росії та Автономної Республіки Крим. Загалом фестиваль виглядав дуже вбого. З іншого боку, політичне підгрунтя цього заходу: про російську мову згадують тоді, коли приходять вибори. Тож цей фестиваль і став піар-кампанією блоку “За Януковича!”, куди входять “Російська громада” і “Російський блок”, для того, щоб показати, що вони не забули про російську мову і готові її захищати” , - вважає Сергій Шувайников.

Матеріали до теми:

• У Криму відзначили головне російське державне свято • Пам’ятник Єкатерині ІІ у Криму: хто бажає встановити і хто протестує • До Криму з’їжджаються козаки з Росії, Придністров’я та Абхазії, щоб закласти камінь, де збудують пам’ятник імператриці Єкатерині II • У Криму відзначили 224 річницю захоплення півострова Російською Імперією
XS
SM
MD
LG