Доступність посилання

ТОП новини

У Берліні відбувається “Давос жінок”


Надія Кандиба Німеччина, 15 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) - Червень виявляється місяцем самітів у Німеччині. Нещодавно в Гайліґендаммі завершився саміт “групи семи” й Росії, в Брюсселі ведуться останні приготування до саміту ЄС, а зараз у Берліні відбувається Всесвітній саміт жінок. На форум прибуло близько тисячі делегаток з 95 країн планети.

Жінки, які обіймають керівні посади в політиці й бізнесі, зібралися в німецькій столиці, щоб обговорити шанси та виклики, які для жінок несе глобалізація.

Жінки становлять майже половину працюючого населення

Виступаючи в Берліні, голова форуму Айрен Натівідад висловила переконання, що у 21 столітті, розвиток економіки визначатимуть жінки. “Вже сьогодні вони становлять майже половину працюючого населення й керують від тридцяти до сорока відсотками усіх малих підприємств” , - наголосила Натівідад.

На її думку, жінки є справжнім стрижнем економіки, оскільки дедалі більше фірм перекладають відповідальність за проведення необхідних для них закупів на плечі жінок-бізнесменів.

На провідних посадах жінок занадто мало

На саміт до Берліна прибули також близько сорока жінок, які в своїх країнах обіймають міністерські посади. Однак ці дані не повинні вводити в оману. Як зазначалося на форумі, жінки й надалі залишаються занадто слабо представленими як у політичному, так і в економічному керівництві.

За даними Німецького інституту економічних досліджень, в правліннях 200 найбільших концернів Німеччини нараховується лише одинадцять жінок. А серед топ-менеджерів 30 компаній, які включені до німецького індексу DAX, взагалі немає жодної представниці жіночої статі. Таку обставину канцлер Німеччини Анґела Меркель назвала справжнім скандалом.

Жінки повинні бути сміливішими

Голова Всесвітнього саміту жінок Айрен Натівідад вважає, що один лише лемент не допоможе змінити ситуацію. На її думку, фірми повинні нарешті погодитися з тим, що залучення жінок піде їм тільки на користь, оскільки жінки краще розуміють ринок. Жінкам, у свою чергу, як зауважила Натівідад, слід проявляти більшу сміливість і частіше наважуватися отримати інженерну або технічну освіту. Вона висловила сподівання, що форум у Берліні надасть жінкам додаткові імпульси для дій, щоб подолали бар’єри в своїх країнах”.

Всесвітній саміт жінок – це міжнародна мережа, яка надає можливість жінкам, котрі обіймають керівні посади в економіці, політиці й науці, обмінюватися думками, досвідом і стратегіями. Цей форум ще називають “Давосом жінок”. Берлінська конференція цієї організації триватиме до суботи.
XS
SM
MD
LG