Доступність посилання

ТОП новини

Обережно: цвітуть амброзія та борщівник


Надія Петрів Ужгород, 14 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - З початком літа мешканці Закарпаття потерпають від борщівника Сосновського та амброзії. Це рослини, які спричинюють сильні опіки та алергію. Свого часу їх спеціально завезли до області, а зараз не знають, як винищити. Лікарі говорять про наплив постраждалих, а екологи взагалі б’ють на сполох: ці рослини витісняють власні закарпатські й загрожують розростися по всьому Закарпатті.

На амброзію мало хто звертає увагу, поки вона не починає цвісти. Жовтий пилок з квіток цієї рослини викликає сильну задуху та нежить.
(RadioSvoboda.Ua)
Борщівник Сосновського завезли до Закарпаття з Росії. Зараз, кажуть екологи, ця рослина витісняє власне закарпатську флору.
(RadioSvoboda.Ua)
Ще 3-4 роки тому на Закарпатті про цю рослину не знали. А тепер узбережжя річок усіяні квіткою заввишки з три метри з великим лататим листям та метровими в діаметрі біло-жовтими суцвіттями. Це борщівник Сосновського, доторкнувшись до якого можна отримати сильні опіки. А 22-річній ужгородці Наталі торік через борщівник довелося місяць пролежати в лікарні.Вчора в міському парку вона бачила борщівник зо три метри висотою! Зараз Наталя його вже не чіпає.

Завезені рослини шкодять людям

Закарпатські екологи кажуть, ця рослина дуже швидкими темпами розповсюджується, її ніхто не винищує, і це загрожує суттєвою небезпекою для людей у майбутньому. Борщівник потрапив на Закарпаття в 50-х роках минулого століття з Росії, рослину розглядали як перспективну культуру для сільського господарства, нею мали годувати худобу. Очікуваного результату дослідження не дало, натомість в області залишилася проблема.

Інша завезена рослина — амброзія. Вона не опікає, але спричиняє сильні алергійні реакції. Дільничий терапевт Михайло Панюта каже, що вона викликає задуху, ускладнене дихання, кашель, нежить, сльозливість, висипання на шкірі та інші симптоми алергії. Ця рослина є практично в кожному дворі, поблизу доріг, на пустирях. Її б мали винищувати комунальні служби, стверджує він.

Боротися і з амброзією і з борщівником дуже просто, каже начальник управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрій Погорєлов. Найліпший спосіб – звичайне викошування.

Екологи кажуть, цього року через теплу зиму борщівник та амброзія зацвітають на місяць раніше. Ще зараз їх можна викосити й так убезпечити людей.
XS
SM
MD
LG