Доступність посилання

ТОП новини

Експонати без музею?


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 15 червня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - У Нікополі на Дніпропетровщині можуть залишитись просто неба тисячі безцінних експонатів з краєзнавчого музею. Принаймні про це говорять тамтешні політики. Міська влада і самі музейники заспокоюють: проблему з приміщенням розв’язати вдасться.

Нікопольський краєзнавчий музей налічує понад 4 тисячі експонатів, десятки з яких, в основному, скіфської та козацької діб, вважають унікальними.

Скіфська ваза з кургану Чортомлик, ікони та хрести запорозьких церков та багато інших рідкісних речей можуть опинитися у непридатному приміщенні або й взагалі будуть вивезені з Нікополя. Принаймні такі побоювання нині лунають від активістів місцевої організації «Нашої України».

Лідер осередку Дмитро Бичков каже, що нині музей міститься у центрі міста, у військових казармах, пристосованих під заклад культури. Однак за генпланом найближчим часом це місце має бути забудоване торговельними центрами та елітним житлом, відтак музеєві буде нікуди подітись.

30 років тому експонати були в іншому місці —в історичній частині Нікополя, в поміщицькій садибі. Її визнали аварійною, і музей відселили. За три десятиліття споруду так і не відновили. Дмитро Бичков розповів, що у Нікополі люди, стурбовані долею музею, вже провели два мітинги:

«Зараз актуальна проблема, а де ж розташуються історичні експонати, які є в нашому музеї? Сьогодні лунають певні занепокоєння, бо були деякі заяви працівників міської влади, що не виключений варіант, коли експонати будуть передані тимчасово до Дніпропетровського музею. Та ви ж знаєте, що немає нічого більш постійного, ніж тимчасове».

У Нікопольському міськвиконкомі запевняють, що про вивезення експонатів мова не йде. Для музею в центральній частині міста збираються поставити нове приміщення. До нього прибудують художню школу й галерею, щоб створити цілісний культурний центр. Також вирішили не повертати музей до будівлі в історичній частині міста. Кажуть, вона затісна й вогка, та й потребує мільйонних витрат на реконструкцію.

Прес-секретар міського голови Юлія Білик вважає, що турбуватись про долю музею немає підстав:

«У старій частині є медучилище, споруди, збудовані минулому чи в позаминулому столітті. Там нам запропонували площі для тимчасового розташування музею. Так що він, може і там бути розташований. Однак, якщо вже говорити, сам музей ще років з 5 зносити не будуть. Але хвилі йдуть навколо цього».

У тому, що політики використовують музей задля власного піару, переконаний і директор установи Олександр Кушнірук. В інтерв’ю Радіо Свобода він повідомив, що музейники не скаржаться на свою теперішню будівлю, хоча вона і не зовсім до вподоби, і ладні терпіти 5-7 років, доки збудують нову споруду. Впевнені — влада не порушить обіцянок і не кине напризволяще безцінні речі. Політиків же пан Кушнірук застерігає від гучних заяв:

«Політична ситуація в нас така, що є сили, які хочуть спекульнути на темі музею. Хоча політично порушувати такі теми не можна, бо це створює загрозу для музею. Увага до музею може зацікавити не тільки нормальних людей, а й кримінальний елемент, що створить загрозу безпеці експонатів. Такі теми розігрувати на мітингах не можна».

Доки точаться суперечки навколо приміщення музею, сам заклад живе своїм, усталеним за майже 90 років, життям. Наукові співробітники провадять розкопки в чотирьох місцях Нікопольщини. Найцікавіші знахідки обіцяє курган у селі Капулівка. Але про це обіцяють розповісти за кілька місяців.
XS
SM
MD
LG