Доступність посилання

ТОП новини

США заявляють про наміри співпрацювати з Україною у галузі ПРО


Василь Зілгалов Прага, 15 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – США не лише зберігають плани щодо розміщення елементи протиракетної оборони в Чехії і Польщі але, як заявив міністр оборони США Роберт Ґейтс, також хочуть залучити до співпраці колишні радянські республіки, передовсім Україну.

Міністр оборони США Роберт Ґейтс
(NATO)
Впливова американська газета «Нью-Йорк Таймс» називає у п’ятницю досить «неочікуваним розвитком теми ПРО заяву Роберта Ґейтса» про співпрацю у цій галузі з Україною. Газета наводить слова шефа Пентаґона про готовність до обміну інформацією про оборонні системи у Польщі та Чехії з Україною. Ґейтс говорив про це під час зустрічі керівників оборонних відомств НАТО з представниками Росії та України у четвер.

Таку ж позицію підтверджують українські урядовці. Міністр оборони України Анатолій Гриценко сказав у четвер у Брюсселі про готовність США мати «у складі бойового обслуговуючого персоналу, який сидить за радарами або пусковими установками, українських та російських офіцерів». Гриценко вважає, що такий підхід знімає «питання недовіри».

А начальник Генерального штабу Збройних сил України Сергій Кириченко заявив у Брюсселі, що прогнозує участь Києва у світовій системі ПРО. Кириченко, зокрема, сказав: «Я впевнений, що у майбутньому в протиракетній системі в плані захисту людей від можливих загроз ракет Україна братиме участь і в технологічному плані...і в системі спостереження».

Аналітик Радіо Свобода Віктор Яссман вважає, що Україна могла б залучити до цього проекту радіолокаційні станції, які орендує Росія:

«Дві радіолокаційні станції, одна в Мукачеві, друга в Севастополі – ці дві станції, звичайно, могли б включити, і вони стали б елементами такої міжнародної системи, як і пропонована Москвою Ґабала. Ось якраз у цьому контексті можлива участь України в технологічному і воєнному аспекті. В інтересах України, в інтересах її інтеграції в євроатлантичну спільноту — взяти участь у такому проекті, як мені здається».

У НАТО обіцяють вивчити американські плани щодо розміщення ракетної парасольки у Європі до лютого. При цьому генсек Альянсу вже заявив, що пропозиції Росії спільно використовувати радіолокаційну станцію в Азербайджані не може бути альтернативою до переговорів американців з чехами і поляками.

Тим часом Росія далі рішуче виступає проти американського проекту. Речник Кремля попередив, що це питання є надто складним і тому навряд чи буде вирішене під час липневої зустрічі президентів Росії та Сполучених Штатів.

Матеріали до теми:

• США й надалі не готові відповісти на пропозицію Росії щодо РЛС в Ґабалі • В регіоні Південного Кавказу по різному реагують на пропозицію Владіміра Путіна Сполученим Штатам щодо спільного використання РЛС в Азербайджані • Мета пропозиції Путіна – посварити американців та азербайджанців, вважає американський експерт • Путін пропонує Бушеві радар в Азербайджані заміть Європи. Буш іще подумає

• Україна має шанс скористати з американських протиракетних комплексів у Центральній Європі. • Російські випробування ракет – «більш політичний акт, аніж військово-технічний». (Інтерв’ю з керівником Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння) • США не зверталися до України щодо розміщення елементів ПРО
XS
SM
MD
LG