Доступність посилання

ТОП новини

Близькосхідний «квартет» висловив підтримку палестинському Президентові, «Хамас» не визнає нового палестинського уряду


Але політичний лідер «Хамасу» Халед Мешааль, який живе в Сирії, закликав до діалогу й заявив, що угруповання визнає Махмуда Аббаса як Президента й хоче співпрацювати з ним. Радник Махмуда Аббаса в відповідь сказав, що «Фатх» «не вестиме діалогу з путчистами».

ООН, ЄС, США і Росія, які є посередниками в близькосхідному врегулюванні, заявляють про повну підтримку Махмуда Аббаса в створенні надзвичайного палестинського уряду.

США, деякі країни ЄС і Ізраїль також дали знати, що можуть пом’якшити санкції проти палестинської влади стосовно Західного берега Йордану. Цю частину палестинських територій контролює поміркований світський рух «Фатх», лідером якого є Махмуд Аббас.

Водночас речник радикального ісламістського угруповання «Хамас», яке воює з «Фатхом» за владу, заявив у смузі Гази, що його організація не визнає новий уряд за законний.

Але політичний лідер «Хамасу» Халед Мешааль, який живе в Сирії, закликав до діалогу й заявив, що угруповання визнає Махмуда Аббаса як Президента й хоче співпрацювати з ним.

Радник Махмуда Аббаса в відповідь сказав, що «Фатх» «не вестиме діалогу з путчистами».

Раніше в п’ятницю Президент Палестинської адміністрації оголосив про створення надзвичайного уряду і призначив його прем’єром поміркованого парламентаря Салама Файяда, який має сформувати цей уряд.

У четвер Махмуд Аббас проголосив на палестинських теренах надзвичайний стан і розпустив попередній коаліційний «уряд єдності» на чолі з Ісмаїлом Ганією, лідером ворожого до нього угруповання «Хамас».

На такий крок він пішов після того, як по кількаденних кривавих боях, у яких загинуло щонайменше 80 осіб, бійці «Хамасу» перебрали повний контроль над смугою Гази й ліквідували там осередки сил безпеки, підпорядковані Президентові й «Фатхові».
XS
SM
MD
LG