Доступність посилання

ТОП новини

Третій раз в Конституційний Суд


Тетяна Ярмощук Київ, 18 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На що розраховує коаліція, направляючи до Конституційного Суду подання щодо третього Указу Президента про розпуск парламенту? Як до цього ставиться опозиція, і чи здатен сьогодні Суд ухвалити рішення у цій справі?


Третій Указ Президента про розпуск парламенту – третє подання коаліції до Конституційного Суду щодо встановлення його відповідності нормам Основного Закону.

Утім самі коаліціянти не вірять, що Суд встигне розглянути це подання. Представник Партії регіонів Володимир Зубанов: “Треба діяти за законом. Конституційний Суд в країні зрештою має працювати. Будемо сподіватися, що Суд буде його (подання) розглядати. Хоча, я думаю, якщо домовленості будуть діяти, Віктор Андрійович буде змушений 30 липня видати четвертий Указ про призначення виборів на 30 вересня, тоді не буде сенсу у цьому поданні. Це просто процедура, і депутати її зробили. Але, я думаю, що Суд не встигне розглянути це питання”.

Опозиція ж називає третє подання коаліції саботажем досягнутих політичних домовленостей.

Бютівець Андрій Шкіль зазначив: “Вони чекали, що не буде 151 депутатського звернення до головуючого з приводу позбавлення депутатських повноважень, а це не вийшло. Це елементи саботажу, саботажу підписаних домовленостей”.

Всередині коаліції різні погляди?

Подання до Конституційного Суду засвідчило, що всередині коаліції і всередині Партії регіонів є різні погляди на нинішню політичну ситуацію, каже політолог Кость Бондаренко: “Це є свідченням того, що всередині коаліції є різні думки з приводу доцільності чи недоцільності виборів. Коаліція є неоднорідною, частина Партії регіонів готується до виборів, інша частина хоче все-таки продемонструвати, що вона не хоче здаватися і хоче діяти за принципом “врагу не сдается наш гордый варяг”.

Згідно з третім президентським Указом, який Ющенко видав після домовленостей з Януковичем та Морозом, дострокові вибори до парламенту мають відбутися 30 вересня. Підставою для його видання стали заяви опозиції про складання депутатських мандатів.
XS
SM
MD
LG