Доступність посилання

ТОП новини

Міністри закордонних справ ЄС розглянуть реформи Євросоюзу і підпишуть угоду про візи з Україною


Сергій Драчук Прага, 18 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Міністри закордонних справ країн — членів Європейського Союзу зібралися в неділю в Люксембурзі за зачиненими дверима, щоб напередодні саміту Євросоюзу в четвер і п’ятницю спробувати подолати розбіжності навколо планів реформувати роботу ЄС. У понеділок вони візьмуться за міжнародні теми, такі, як Близький Схід чи Косово. Так само в понеділок там відбудеться і засідання Ради співпраці Україна — ЄС, на якій підпишуть угоду про спрощення порядку оформлення віз до Євросоюзу для українців.


Візова угода, яка мала б набути чинності десь наприкінці року після ратифікації в Верховній Раді, передбачає єдиний для всіх країн ЄС і спрощений для деяких категорій українських громадян порядок оформлення віз.

Разом із нею підпишуть і угоду про реадмісію — повернення нелегальних мігрантів, які прибули на територію однієї зі сторін із території іншої.

Президент Віктор Ющенко доручив підписати ці угоди міністрові закордонних справ Арсенієві Яценюку.

У перебігу засідання Ради співпраці Україна — ЄС Єврокомісія також хоче обговорити з українською стороною політичну ситуацію та перебіг економічних реформ в Україні.

Українську делегацію в Люксембурзі очолить Прем’єр-міністр Віктор Янукович.

А Президент Віктор Ющенко збирається висловити свою позицію в четвер у Брюсселі Верховному представникові ЄС зі спільної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єрові Солані.

Нова спроба реформувати ЄС: Польща з Чехією проти

Тим часом у четвер і п’ятницю на Євросоюз чекає непростий саміт.

Німеччина, яка нині головує в ЄС, має здобути підтримку всіх 27 членів Євросоюзу своєму планові зміненого проекту нової угоди про функціонування Європейського Союзу.

Попередній проект Конституції ЄС провалили на референдумах два роки тому в Нідерландах і Франції.

А проти нинішньої пропозиції нового, спрощеного проекту найбільші заперечення має Польща. Варшава вважає, що за ним матиме в ЄС надто мало впливу.

У неділю повну підтримку позиції Польщі висловила і Чехія.

Обидві країни відкидають у першу чергу плановані зміни в розподілі голосів між членами ЄС та способі визначення більшості, перенесені з проваленої Конституції.

Варшава і Прага погрожують, що через це можуть взагалі заблокувати наявні плани реформ у Євросоюзі.
XS
SM
MD
LG