Доступність посилання

ТОП новини

Чи насправді в Закарпатті подорожчав хліб?


Надія Петрів Ужгород, 18 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Закарпаття — на четвертому місці в Україні після Дніпропетровська, Донецька та Житомира за рівнем підвищення цін на хліб та борошно. Про це заявив міністр економіки України Анатолій Кінах. Однак закарпатська влада не розуміє, чому потрапила до такого негативного рейтингу, якщо хліб в області подорожчав усього на… 1 копійку.

Хліб у Закарпатській області завжди був дорожчим, ніж у більшості регіонів України. Цьому є кілька причин. По-перше, гірська область майже не вирощує пшеницю, відповідно може забезпечити себе своїм зерном хіба що на місяць. По-друге, саме до Закарпаття найдалі довозити зерно, тому транспортні витрати в хлібі завжди відчутні. По-третє, закупівлею зерна й борошна в області займаються лише приватні підприємства, на які впливати при формуванні цін практично нереально.

Саме тому в нинішній ситуації з подорожчанням хліба треба дивитися не на рівень цін на хліб, а на рівень подорожчання, каже голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші.

Він нагадує, що від 30 травня до 10 червня 2007 року хліб із борошна І сорту виріс у ціні з 2 гривень 27 копійок до 2 гривень 28 копійок за кілограм: «І якщо говорити про висловлювання міністра економіки Кінаха, то я вважаю, що він у першу чергу займається політикою. Я думаю, що Прем’єр-міністр України Віктор Янукович правильно оцінив на засіданні Кабміну, хто відповідає за те, щоб у нас була стабільна ситуація з хлібом, і дав оцінку тим, хто за це відповідає — в першу чергу міністрові економіки Кінаху».

В управлінні з контролю за цінами в Закарпатській області кажуть: хліб подорожчав у середньому всього на 0,4 %. Начальниця управління Любов Стебницька називає таке підвищення закономірним.

Подорожчання таки не уникнути

За її словами, деяке подорожчання в літній час спостерігається щороку: «Це не пов’язане ні з засухою, ні з іншими явищами. Чому? Тому, що це той період, пов’язаний зі збиранням урожаю: старого урожаю вже практично немає, новий іще не засипаний в засіки, і тому виникає саме така ситуація, а не інакша, і вона спостерігається щорічно і є сезонними коливаннями».

Закарпатські хлібопекарні визнають: печуть хліб іще з борошна, яке закуповували до подорожчання. Але як тільки доведеться купувати дороге зерно, хліб подорожчає: ніхто в збиток працювати не буде, каже приватний підприємець Роман Євстратьєв.

Його підприємство, каже він, зможе попрацювати ще з тиждень із борошном, закупленим за ціною 1,95 грн. за кілограм: «Але потім ми однозначно або підвищимо ціни, або будемо скорочувати випуск продукції, тому що рентабельність і так досі була дуже низькою, а якщо не будемо змінювати ціни, то не буде чим виплачувати зарплату».

Наразі ж про подорожчання хліба в Закарпатті говорять лише в Ужгороді. Тут ціни на нього виросли буквально на кілька копійок у приватних хлібопекарів.

Але в Ужгороді бояться не так зростання вартості хліба, як того, до чого це підвищення може призвести: кажуть, за подорожчанням хліба може далі йти інфляція, подорожчають послуги тощо.

Обласна влада каже, що з цінами на хліб наводити порядок мають в уряді. На місці що могли, зробили: в Закарпатті вже два роки діє розпорядження, згідно з яким торговельна надбавка на борошно чи хліб не має перевищувати оптову ціну більше, ніж на 10 відсотків.

Матеріали до теми:

• Уряд чи природа: що вплинуло на ціну хліба? • Дніпропетровський хліб подорожчав на 20% • Подорожчання хліба: реальна перспектива чи нагнітання? • Хлібна криза • "Київхліб" пропонує підвищити ціни на соціальні види хліба на 20-25 копійок за буханець • Віктор Ющенко закликає Кабмін допомогти аграріям, які постраждали від посухи • Сію-посіваю. Якими є після спеки види на врожай? •
XS
SM
MD
LG