Доступність посилання

ТОП новини

Кампанія енергозбереження в Москві


Кирило Булкін Прага, 18 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Про збереження енерегії почали дбати у Росії, якій не бракує покладів енергоносіїв. Віднедавна на вулицях Москви з’явились численні білборди, які закликають мешканців російської столиці заощаджувати електроенергію. Чи готові до цього москвичі?

(RadioSvoboda.Ua)
Проблема енергозбереження є нагальною не лише для російської столиці, але й для всієї Росії. За останні чотири роки споживання енергії в країні зросло на одну п’яту. Що ж до Москви, то тут останнім часом сталися два випадки повного знеструмлення міста. Це змусило московську владу вдатися до небаченої раніше рекламної кампанії з енергозбереження.

Її першим результатом стала поява білбордів, що закликають перейти до використання спеціальних економних ламп. Існує два варіанти плакатів. На першому зображено темний силует лампи з написом: «Бережіть електроенергію». На другому те саме гасло супроводжує зображення звичайної та економної електроламп і стрілка від першої до другої.

Російська компанія «Космос», що продає економні лампи, оплачує цю рекламу зі власних коштів, проте за пільговими розцінками.

Екологи раді, але не зовсім

Екологи вітають ініціативи московської влади. Проте вони сумніваються, що кампанія буде ефективною. Ігор Подгорний, що відповідає за енергетичні проблеми у московському офісі «Грінпіс», каже Радіо Свобода, що самих лише білбордів замало.

За його словами, далеко не всі знають, що таке лампи, які заощаджують енергію: «Спочатку людині треба пояснити, що це, власне, таке, а вже потім пояснювати, чому це буде вигідно. Ми б зі свого боку говорили не лише про економію, але й про допомогу природі. Ніхто не знає також, що їх треба правильно утилізувати, бо там є ртуть. Тобто, люди не мають достатньо інформації».

Рекламовані лампи коштують дорожче, ніж звичайні, але витрачають на 80% менше енергії. Отже, споживачі зможуть заощаджувати на рахунках за електрику.

А люди не поспішають заощаджувати

Однак багато москвичів не поспішають відмовлятися від звичних ламп. Прив’язаність до старих звичок дехто з них пояснює браком часу або й просто лінощами. Або й кажуть: їм вистачає грошей, щоб заплатити за більші витрати електроенергії.

Таким чином, багато москвичів продовжують усталену ще з радянських часів практику марнотратного ставлення до енергії. Вони роблять це, оскільки витрати електрики компенсуються значними бюджетними субсидіями, що є можливими завдяки величезним обсягам державних продажів газу й нафти.

І все ж московська влада дедалі більше переймається проблемами енергозбереження. Ще 2005 року компанія «Мосенерго» взяла позику в Європейського банку реконструкції та розвитку у 110 мільйонів доларів для переоснащення своїх підприємств.
XS
SM
MD
LG