Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдасться Польщі заблокувати оновлену європейську конституцію, чи дійде згоди Вишеградська «четвірка»?


Оксана Пеленська Прага, 18 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Як поляки відстоюють права так званих середніх і менших країн у Європейському Союзі, чи зуміють чехи посилити роль національних парламентів усередині європейських «27» і чи вдасться знайти спільну мову словакам та угорцям на засіданні країн Вишеградської «четвірки» в Братиславі — це головні теми нинішньої польської, чеської та словацької преси.


Зустріч польського Президента Леха Качинського та німецького Канцлера Анґели Меркель відбулась пізнього вечора минулої суботи в мальовничому замку Мезеберґ під Берліном. Але і приємна атмосфера зустрічі, як зазначає польська «Ґазета виборча», не пом’якшила зайнятої польською стороною позиції — проштовхнути таку систему голосування, яка б забезпечила в Євросоюзі більші права так званим середнім та малим державам.

У разі незгоди поляки обіцяють блокувати засідання саміту ЄС, що має розпочатись цього четверга в Брюсселі. У зв’язку з цим чеський тижневик «Тіден» наголошує, що навряд чи інші країни європейських «27», а не тільки Німеччина, схочуть повертатись до переговорів щодо зміни системи голосування.

На незгоди між Польщею та Німеччиною напередодні важливої зустрічі у Брюсселі в «Ґазеті виборчій» звертає увагу і Збіґнєв Бжезінскі, відомий політолог, колишній радник американського Президента Джимі Картера. На його думку, полякам і німцям потрібно шукати спільну мову, бо що ближче будуть поляки до німців, то більше наблизиться Польща до США.

Авторитетний празький часопис «Лідове новіни» у статті «Чехія перед самітом покинула поляків» наголошує на позиції чеського уряду, в якій намітились зміни. Якщо донедавна Чехія підтримувала Польщу в обговоренні нового порядку голосування, то нині чеський прем’єр Мірек Тополанек заявляє, що Чехія хоч і не відрікається від польської ініціативи, однак блокувати роботу саміту не буде.

Для чехів нині важливіше посилити в Євросоюзі компетенції національних парламентів.

Головна тема словацької преси — інший саміт, голів урядів країн Вишеградської «четвірки»

Прем’єри Чехії, Угорщини, Словаччини та Польщі зібралися нині в Братиславі. В роботі саміту бере участь також голова уряду Португалії — країни, що головуватиме в ЄС у другій половині 2007 року.

Головні питання цього саміту — енергетична безпека, узгодження кроків країн «четвірки» на шляху до запровадження євро і входження до Шенгенського простору.

Провідні словацькі щоденники — «Сме», «Праца», «Господарске новіни» — звертають увагу на потребу залагодження конфлікту між Словаччиною та Угорщиною після того, як до словацької владної коаліції ввійшла Словацька націоналістична партія. Нині мовиться про підписання спеціальної двосторонньої угоди про співпрацю.

Матеріали до теми:

• Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС • Тоні Блер хоче поправок до існуючої угоди щодо Євроcоюзу замість Конституції ЄС • Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС • Європейський Союз: дебати про пошук виходу з конституційної кризи виходять на фінішну пряму
XS
SM
MD
LG