Доступність посилання

ТОП новини

В яку суму обходиться утримання Верховної Ради? Чи всі соціалісти хочуть іти на вибори самостійно? Чому зростають в Україні хабарі?


Ірина Біла Київ, 19 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — В яку суму обходиться утримання Верховної Ради? Чи всі соціалісти хочуть іти на вибори самостійно? Чому зростають в Україні хабарі? Про це пише, серед іншого, сьогоднішня українська преса.

У 750 мільйонів гривень обійшлася платникам податків річна робота Верховної Ради п’ятого скликання. Для порівняння: 10 років тому для утримання парламенту вистачило 57 мільйонів на рік. Відтоді, як зауважує газета «Вечірні вісті», витрати на законодавчий орган щорічно зростали на 30%. Подробиці — в статті «Верховна Рада викачала з народу 750 мільйонів гривень, а після її розпуску кожен із нардепів отримає не менше 70 тисяч гривень».

Сьогодні Конституційний Суд має оголосити рішення щодо конституційності обмеження коштів політичних партій, які ті мають право витратити під час виборчої кампанії. Дотепер схема фінансування виборів була такою: партія або блок, що бажає позмагатися за депутатські мандати, вносить до держбюджету країни грошову заставу в розмірі 2 тисяч мінімальних зарплат. Це 800 тисяч гривень. Саме стільки держава поверне кожній із партій, яка подолає 3-відсотковий бар’єр і пройде до парламенту. Про те, як це може виглядати надалі, розповідає газета «Україна молода» у публікації «Грошей багато не буває».

Соцпартія піде на дострокові вибори самостійно. Таке рішення ухвалила політрада партії. Кореспондентові газети «Комерсант» стали відомі подробиці цього засідання, а також те, що рішення не було ухвалене одностайно. Про те, хто очолить список СПУ, — в матеріалі «П’ятірка і двійка».

Середній розмір хабарів зріс, порівняно з минулим роком, з 3,6 до 4,2 відсотка від річного обсягу продаж. Динаміку пояснюють дуже просто: беруть більше, бо пропонують більше — зважаючи на ризик та інфляцію. Все науково обґрунтовано, наголошується в статті «Жити стало краще, жити стало веселіш!», яку друкує газета «Голос України».

Починається сезон відпусток. А раптом, поки ви відпочиватимете, ваше помешкання пограбують? І вкрадуть не лише родинне срібло, а й документи на право володіння квартирою, а її саму встигнуть продати? Тому, як радить газета «Сегодня», надійний спосіб уберегтися від подібного — індивідуальний банківський сейф. Про те, наскільки він надійний і що там заборонено зберігати, в публікації «Банківський сейф на відпустку».
XS
SM
MD
LG