Доступність посилання

ТОП новини

Президент залишатиме без розгляду всі закони, ухвалені парламентською більшістю після 2 червня


Секретаріат Президента не прийняв до розгляду жодного закону, прийнятого Верховною Радою 5 скликання після 2 червня, і «автоматично» повертає їх до парламенту. За словами голови Секретаріату Віктора Балоги, Президент не має правових підстав підписувати ці документи, а Секретаріат — брати їх до розгляду.

Секретаріат Президента не прийняв до розгляду жодного закону, прийнятого Верховною Радою 5 скликання після 2 червня, і «автоматично» повертає їх до парламенту.

Як сказав про це голова Секретаріату Віктор Балога, про юридичний аналіз цих законів чи, тим більше, підписання їх головою держави взагалі не йдеться.

Він нагадав позицію Президента, що після того, як 2 червня з’їзди «Нашої України» та БЮТ затвердили дострокове складення повноважень своїми депутатами і скасували свої виборчі списки, Верховна Рада стала неповноважною, залишившись без понад третини депутатського корпусу.

Відтак, за словами Балоги, Президент не має правових підстав підписувати ці документи, а Секретаріат — брати їх до розгляду.

Перший закон, який візьме для опрацювання президентський Секретаріат, надійде з Верховної Ради шостого скликання, заявив він.

Нинішня ж діяльність більшості Верховної Ради 5 скликання — це «безперспективна і невдячна справа»: «Це як варити бульйон з поліна — юшки не буде», — наводить слова Балоги прес-служба Секретаріату.

5 червня Президент Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради на підставі скасування з’їздами НУ і БЮТ повноважень більш як 150 народних депутатів від цих блоків. Позачергові вибори голова держави призначив на 30 вересня.

По тому Президент на кілька днів призупиняв чинність цього указу, щоб дати Верховній Раді ухвалити низку законів, необхідних для проведення виборів, для вступу України до СОТ тощо. Ті закони голова держави розглянув і підписав чи відхилив.
XS
SM
MD
LG