Доступність посилання

ТОП новини

“Буш та Ольмерт мають допомогти президентові Палестини, але не давати йому карт-бланш”.


Богдана Костюк Київ, 19 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні у Вашингтоні Президент США Джордж Буш і прем’єр Ізраїлю Егуд Олмерт обговорюють ситуацію, що склалась у Палестинській території – особливо напружену тепер, коли ісламістське угруповання "Хамас" контролює сектор Газа, а партія "Фатх" тримає під контролем Західний берег річки Йордану. Наскільки США та Ізраїль нині можуть сприяти розв’язанню палестинського вузла? На запитання Радіо Свобода відповідає фахівець з близькосхідної проблематики Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні Ентоні Кордесман.

Ентоні Кордесман
(official site)
- Яким чином Буш та Ольмерт можуть поліпшити палестинську ситуацію?

- Нині дуже важко знайти конструктивні рішення. Тому що ситуація розвивається з палестинською динамікою, з розколотим палестинським рухом і територією: у смузі Газа домінує "Хамас", на Західному березі – "Фатх". Президент Палестини – лідер "Фатху" Аббас уже зробив усе від нього залежне, щоб зберегти разом Західний берег і Газу: він простягнув руку мешканцям Гази і ввів “західняків” до свого уряду. Але це, на жаль, не та ситуація, яку США чи Ізраїль можуть радикально змінити.

- Яким чином США та Ізраїль можуть впливати на ситуацію в смузі Газа, яку контролює "Хамас", оскільки вони вважають Хамас терористичним угрупованням?

- Надзвичайно важко зараз відповісти, яким чином Сполучені Штати або Ізраїль нині зможуть мати справу з "Хамасом". Але з упевненістю можу прогнозувати, що будь-який надмірний тиск в економічній чи політичній царині з боку будь-якої сили буде зміцнювати "Хамас" і посилювати його радикалізм. І єдине реальне нині запитання: чи можуть вони порозумітися із більш сучасними арабськими державами – такими як Йорданія, Єгипет чи Саудівська Аравія? Чи знайдуть спосіб, щоб зменшити страждання та економічне зубожіння палестинця, котрий мешкає у Газі, зменшуючи таким чином вплив "Хамасу"? Дискусії довкола цього точитимуться дуже довго.

- Сполучені Штати та Євросоюз заявили, що готові поновити фінансову допомогу урядові президента Аббаса, Ізраїль також обіцяє полегшити свої економічні санкції. Звучить добре, але чи це допоможе?

- Слова позитивні, але їх треба підкріпити грошима, і я вважаю, що одне з питань – чи це справді так? Коли перерахують гроші? Якою буде сума? Як її витрачатимуть? Чи ітимуть гроші до Аббаса так, щоб не було корупції в Палестинській владі та усередині Фатху? Саме це призвело до поразки Фатху та Палестинської влади в Ґаза. Відповідь виглядає заспокійливою. Аббас призначив прем’єр-міністром вельми авторитетного палестинського економіста. Люди, яких він узяв до нового кабінету міністрів, обіцяють, гроші перераховуються місяцями (якщо перераховуються взагалі). В результаті з’ясовувалось, що вони витрачені невідомо ким. Тож коли йдеться про фінансову підтримку Гази, ключовим буде питання: скільки люди отримають допомоги на Західному березі, коли і яким чином ця допомога до них дійде?

- Чи вимагатимуть Сполучені Штати та Ізраїль певних дій з боку уряду Аббаса?

- Кожен крок має бути заохоченням уряду Аббаса, його підтримкою. Але коли я кажу про кожен крок, я не маю на увазі карт-бланш для Аббаса. Ми справді мусимо бачити, як розвивається ситуація, і це питання днів і тижнів, а не місяців. Зрозуміло одне: ані світ, ані палестинці не мають думати, що ми чекатимемо, щоб надати Аббасу допомогу та підтримку. Водночас ми хочемо переконатися, що новий палестинський уряд сформований для впровадження реформ, для гарантування безпеки, для нормалізації стосунків між палестинцями Гази і Західного берега. Що цей уряд несе надію людям, він зацікавлений у мирі.
XS
SM
MD
LG