Доступність посилання

ТОП новини

“Смерть дисидента”. Книжка про Александра Литвиненка


Олекса Семенченко Лондон, 19 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На полицях британських книгарень з’вилась нова книжка про справу Александра Литвиненка. Її авторами є вдова Литвиненка Марина та друг Алекс Ґольдфарб. Книжка “Смерть дисидента” найближчими місяцями має вийти у 22 країнах світу.

(AFP)
Літературні критики стверджують, що сюжет нової книжки цілком нагадує сценарій для голлівудського фільму. Дія відбувається у Москві, Чечні, Туреччині й Лондоні, а головними героями є шпигуни, бандити, терористи, російські олігархи та політики.

У книжці переплітаються три історії: це історія стосунків Марини та Александра Литвиненків, історія Росії останніх десяти років та історія про те, як нині опальний російський олігарх Боріс Березовський сприяв приходу до влади президента Владіміра Путіна. У Великій Британії вважають, що через останню сюжетну лінію книжку можна сприйняти як замовлення Березовського.

Закулісна рука Березовського

Але, на думку одного з авторів Алекса Ґольдфарба, історія сходження Путіна на вершину влади є важливою часткою справи Литвиненка. Березовський багато в чому є відповідальним за те, що Путін став президентом Росії, вважає Ґольдфарб, оскільки Березовський не лише був впливовою постаттю в оточенні Єльцина, він також відіграв роль у призначенні Путіна спадкоємцем.

Ґольдфарб упевнений у тому, що наказ убити його приятеля надійшов із Кремля. В інтерв’ю британському телебаченню Марина Литвиненко розповіла, що робота над книжкою була для неї важкою справою. Треба було згадати всі подробиці спільного з чоловіком життя: від знайомства й народження сина до трагічної смерті Александра в Лондоні від отруєння полонієм. Вона намагалася приділити особливу увагу процесові перетворення її чоловіка із офіцера ФСБ у дисидента. Маріна сказала, що їй дає надію рішуча позиція Великої Британії щодо Андрія Лугового – людини, яку британське слідство вважає вбивцею Литвиненка.

У 2008 році життя Литвиненка вийде на екрани

Марина Литвиненко вважає, що інші західні країни повинні підтримати британський уряд у справі екстрадиції Лугового з Росії, оскільки вбивство її чоловіка — це абсолютно новий тип злочину. На думку Марини Литвиненко, події листопада 2006 року треба розглядати як терористичний акт проти британських підданих.

Нова книжка вже вийшла у Німеччині, Франції та Голландії. Очікується, що в найближчі місяці вона з’явиться у 22 країнах чотирнадцятьма мовами. Права на екранізацію “Смерті дисидента” два місяці тому купила американська кіностудія Columbia Pictures. Над бойовиком, що вийде на екрани 2008 року, працює син українського емігранта, відомий режисер Майкл Манн. Головну роль у фільмі, за словами Марини Литвиненко, має зіграти Джонні Депп.

Матеріали до теми:

• Інтерв’ю з Мариною Литвиненко • Нове у справі Литвиненка: обвинувачуваний росіянин Луговой переходить у наступ. Лондон наголошує, що справа – суто карна • Британський уряд вирішив не робити офіційних заяв щодо можливої участі російських спецслужб в убивстві Александра Литвиненка • Британська прокуратура готова висунути звинувачення у вбивстві Алєксандра Литвиненка російському громадянину Андрію Луговому • Британські слідчі передали справу про вбивство Александра Литвиненка до прокуратури • Навколо смерті Олександра Литвиненка й надалі чимало незрозумілого
XS
SM
MD
LG