Доступність посилання

ТОП новини

Що таке горілка? Європарламент проголосував за широке визначення...


Василь Зілгалов Прага, 19 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Пропозиція для Європарламенту найбільших в ЄС виробників горілки – Польщі, Данії, Фінляндії, Балтійських держав, Швеції та Данії – звузити визначення горілки-водки до спиртного, виготовленого лише з картоплі і зерна, провалилася. Більшість депутатів проголосували за широке визначення горілки. Як це позначиться на торгівлі різними видами горілки і чи має ця суперечка принципове значення для смаку та якості міцного напою?

Російська горілка на виставці "Green week" у Німеччині.
(AFP)
Пропозиція Комітету з охорони навколишнього середовища Європарламенту зводилася якраз до звуження поняття «горілка» (водка). Так, представниця цього комітету Лінда МакЕван заявила: «Лише горілка, вироблена з картоплі чи зерна, може називатися просто горілкою. Всі інші сорти горілки повинні належати до іншої категорії. Разом з тим, усі європейські виробники збережуть свою продукцію на ринку». Прихильники цієї вимоги пропонували також захистити «вказування походження» своєї продукції на світовому ринку. Що має право називатися водкою?

Але більшість євродепутатів у вівторок проголосували за широке визначення горілки. Питання з ярликом, де мала б вказуватися горілка іншого від картопляного чи зернового походження, також не вирішене. Горілкою називатимуться також горілки виготовлені з цукрового буряка, винограду та навіть цитрусових, які використовують деякі виробники у Британії, Франції та Німеччині.

Остаточне вирішення цього питання за Радою міністрів ЄС у кінці червня. Речник Європейського горілчаного альянсу Кріс Скотт-Вільсон вважає, що попереднього рішення вже змінити не вдасться, бо Рада Міністрів за широке визначення горілки в ЄС.

Все почалося з зерна

Міжнародні експерти вважають, що пропозиція прихильників так званої чистої горілки мала на меті витіснити інші горілки з ринку цього продукту, який оцінюється у світі в 12 мільярдів доларів.

Одним із потужних світових брендів української горілки із зерна є «Союз–Віктан». Піар-менеджер цієї компанії Максим Молодший вважає, що рішення Європарламенту щодо визначення «горілки» на даному етапі не може суттєво вплинути на ринок і вживання оригінальної горілки із зернових культур, тому що головні країни, що вживають горілку, це країни СНД, країни Північної Європи, східноєвропейські країни. Власне, в цих країнах від самого початку горілка вироблялась із зерна.
XS
SM
MD
LG