Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш і Егуд Ольмерт підтримують главу Палестинської автономії – Махмуда Аббаса


Василь Зілгалов Прага, 20 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок у Вашинґтоні відбулася зустріч президента США Джорджа Буша і прем’єр-міністра Ізраїлю Егуда Ольмерта. Обидва лідери висловилися не лише на підтримку глави Палестинської автономії Махмуда Аббаса, але щодо створення двох держав на нинішній території Ізраїлю.

Відомо, що занепокоєння у світі виклало захоплення бойовиками “Хамасу” під свій контроль сектору Ґаза, а керований Аббасом рух “Фатх” контролює Західний берег річки Йордану. Глава Палестинської автономії минулого тижня розпустив уряд “Хамасу” і призначив нову владу. У понеділок Аббас призначив прем’єром автономії Салама Файяда.

Саме вчора у Вашинґтоні президент Джордж Буш і прем’єр Егуд Ольмерт висловилися на підтримку нового палестинського уряду Махмуда Аббаса. Зокрема, Джордж Буш сказав: «Ми вважаємо главу Палестинської автономії Махмуда Аббаса президентом всього палестинського народу. Він був всенародно обраний президентом. Ми пам’ятаємо, що якраз угруповання “Хамас” розгромило коаліційний уряд. Вони обрали насильство. Цей їхній крок і призвів до нинішньої ситуації на близькому Сході».

А ізраїльський прем’єр Егуд Ольмерт у свою чергу заявив: «Ми повинні також домовитися стосовно заходів, які допоможуть створити основу для негайних переговорів про створення палестинської держави. Така позиція мого товариша, президента Буша. І я поділяю такий підхід. Наша головна кінцева мета – створення палестинської держави».

Оглядачі вважають, що США та Ізраїль в принципі домовилися у вівторок проводити курс на ізоляцію сектора Ґаза і на підтримку поміркованих палестинських сил на Західному березі Йордану

Обидві сторони висловила сподівання, що Аббасу пощастить створити міцний палестинський уряд. Буш та Ольмерт також домовилися надавати всебічну підтримку силам довкола глави Палестинської автономії і зняти економічне та політичне ембарґо з палестинської влади на Західному березі Йордану.

Президент США також сказав у вівторок про те, що погрози Ірану на адресу Ізраїлю є «погрозами на адресу не лише безпеки Ізраїлю, але й США». Ольмерт у свою чергу висловив у Вашинґтоні сподівання вирішити проблему Ірану шляхом дипломатії та економічного тиску на Тегеран.
XS
SM
MD
LG