Доступність посилання

ТОП новини

Світовий Банк: до 2025 року Україна втратить 24 відсотки свого населення


У 2025 році населення країн Східної Європи та колишнього Радянського Союзу буде серед найстарших у світі. Такі висновки демографічного дослідження Світового банку, що має назву «Від червоного до сірого: третій перехід старіючого населення в Східній Європі та колишньому СРСР».

У 2025 році населення країн Східної Європи та колишнього радянського Союзу буде серед найстарших у світі. Такі висновки демографічного дослідження Світового банку, що має назву «Від червоного до сірого: третій перехід старіючого населення в східній Європі та колишньому СРСР».

Автори звіту стверджують, що у 2025 році старе населення Східної Європи становитиме загрозу нинішньому економічному зростанню регіону, якщо вже сьогодні не будуть започатковані необхідні реформи в галузі пенсійного та медичного забезпечення.

Хоча старіння суспільства становить майбутню проблему для усього світу, для країн колишнього Радянського Союзу ця проблема несе особливу небезпеку з кількох причин. - По перше, ці країни ще не повністю завершили перехід до зрілого ринку. - По друге їхнє населення є відносно бідним. - Отож для них, проблема старіння загострюється оскільки ці країни потребують водночас прискорити економічний перехід до ринку та ухвалити далекосяжні реформи, пов’язані з наступаючою демографічною кризою.

Тенденція старіння, стверджують автори дослідження, є наслідком демографічних перемін, коли населення переходить з домодерного режиму, в якому смертність і народжуваність є відносно високими, до постмодерного режиму, в якому смертність і народжуваність стають низькими. Демографічні переміни наступають в різні часи в тих чи інших регіонах планети, але по всьому світі спостерігаються тенденції довшої тривалості життя та нижчої народжуваності, в результаті чого, населення старіє.

Хоча народжуваність від 1950 до 2000 року дещо скорочувалася, все ж таки за цей період населення України значно зросло. Водночас, за цей час, кількість громадян України старших за 65 років зросла удвічі.

Дивлячись 25 років вперед, експерти Світового банку прогнозують, що країни які вже мають відносно велику кількість населення, зокрема Росія, Україна, Болгарія, Польща та Румунія, разом втратять приблизно 35 мільйонів свого населення. Науковці також класифікують майбутнє населення країн 2025 року у дві категорії за країнами – старі та молоді держави. В старих країнах у 2025 році щонайменше 10% відсотків населення буде старшим за 65 років. А молодими країнами вважають ті, в яких переважна частина населення буде молодого віку (до 65-ти років). Україну вже сьогодні зараховано до старих країн. Молодими країнами вважають Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан та Туреччину.

Підбиваючи підсумки, демографи та економісти Світового банку констатують, що ці радикальні демографічні зміни матимуть колосальні економічні та соціальні наслідки. Зменшиться населення 15-ти країн, Росія і Україна в цьому процесі будуть лідерами. До 2025 року населення Росії зменшиться на 18 мільйонів, а України на 7 мільйонів. А в більшості східноєвропейських країн кожна п’ята людина буде старшою за 65. Отож співвідношення між демографічними змінами та фундаментальними політичними та економічними переходами в країнах Східної Європи ставлять перед урядами цих країн унікально складні виклики.
XS
SM
MD
LG