Доступність посилання

ТОП новини

Всі методи добрі? Як у Донецьку комунальні борги «вибивають»


Тарас Москалюк Донецьк, 21 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Донецьку почалися масові відключення гарячої води та систем опалення у боржників. Загальний борг за послуги підприємства «Міськтепломережа» за 3 роки складає вже 80 мільйонів гривень. І щороку борги збільшуються. Масова несплата змусила місцеву владу Донецька вдатися до радикальних заходів.

Коли у дворі багатоповерхівки на вулиці Добровольського з’явилися співробітники "Тепломережі" з інструментами в руках, захищати комунікації вийшло більше сотні людей. Більшість з них – це люди, які не мають жодних боргів ані за тепло, ані за гарячу воду.

Борг утворили мешканці – не члени ТСББ

Вони були здивовані, що будинок має борги. З’ясувалося, що борг у 80 тисяч створили сусіди, які не є членами товариства співвласників багатоквартирного будинку. Та й голова товариства, збираючи гроші з мешканців, спочатку розраховувалася з іншими структурами: ліфтовим господарством, міськводоканалом, а "Тепломережу" залишила наостанок.

Але грошей на всіх комунальників не вистачило. Мешканці будинку, які ігнорують утворене тут товариство, не визнають його голову, взагалі відмовляються платити. Вони вважають послуги неякісними.

Голова товариства Алла Касаткіна каже, що й сама веде давню війну з боржниками: «Ми їм висували умови. Якщо вони до 20 липня не сплатять борги, то ми відключатимемо індивідуально по квартирах . І гарячу, і холодну воду. Це у нас є в оголошеннях на під’їздах, і про це люди знають».

Керівник «Донецьктепломережі» Олександр Семченко каже, що відносини між мешканцями будинків-боржників йому нецікаві. Головне, щоб кожного місяця на рахунках його підприємства з’являлася необхідна сума.

8 будинків можуть зірвати опалювальний сезон

Багатоквартирних будинків, які мають борг понад 50 тисяч, у Донецьку всього вісім. Близько сотні будинків заборгували від 10 до 30 тисяч гривень.

Пан Семченко каже, борги можуть зірвати наступний опалювальний сезон: «Це може загрожувати нам тим, що нам не дадуть ліміти на газ. І опалювальний сезон ми не розпочнемо 15 жовтня. І лише Бог знає, коли зможемо. Умовою надання лімітів є погашення боргів за 2007 рік. А у нас боргів лише за цей рік 18 мільйонів. А кредитів ми взяли на 20 мільйонів».

У "Тепломережі" кажуть, що борги повертають лише після штрафних санкцій. У 9-х донеччан вже заарештували квартири, у 8-х – автомобілі. У кількох десятків родин описали побутову техніку.

І Сталін не допоміг

За рішенням судів у сотні донеччан гроші за комунальні борги стягують із заробітної плати. Навіть зображення Йосипа Сталіна залучили до наглядної агітації.

На думку комунальників, змусити людей платити можуть лише радикальні заходи. А тим часом у донецьких судах розглядають вже понад тисячу позовів комунальних структур до боржників. Незважаючи на протести мешканців, гарячу воду у будинку на вулиці Добровольського таки відключили.
XS
SM
MD
LG