Доступність посилання

ТОП новини

Кінець нафтоманії. Скільки резервів нафти маємо насправді?


Ірина Халупа /images/photo/Iran_oil_refinery_220.jpg Нафтопереробний завод в Ірані (ISNA) 21 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Коли закінчаться світові поклади нафти? В час вічно зростаючих цін на бензин, це запитання тривожить багато кого. Щоб задовольнити ненаситні апетити промисловості та водіїв, останнім часом нафтові компанії розшукують нові нафтородовища в усіх можливих місцях. Цим питанням присвячений матеріал аналітика Радіо Свобода Романа Купчинського. Ось короткий виклад основних положень.

Дискусія навколо питання, скільки нафти насправді ще знаходиться в надрах нашої планети вкотре набрала обертів після публікації «Статистичного Огляду Світової Енергетики» британської нафтової компанії «Брітиш Петролеюм» (British Petroleum). Британські спеціалісти прогнозують, що у світі ще вистачає нафти на 40 років. Однак, вже лунають голоси про те, що цей прогноз занадто оптимістичний.

Нафта стане рідкісним товаром

Нафтова свердловина в Перській затоці
(epa)
2003 року група шведських науковців при університеті Уппсала представила дослідження про те, що світові резерви нафти є на 80% меншими, ніж було прогнозовано. Згідно з їхніми даними, видобуток нафти досягне вершини 2013 року.

Колишній геолог та віце президент компанії «Брітиш Петролеюм» Калин Кемпбелл відкидає дані БП. Кампбелл не довіряє корпоративній статистиці БП. «Коли я був босом нафтової компанії, я ніколи не говорив правду. Це частина гри», – каже він. Нещодавно в газеті «Індепендент» Кампбелл стверджував, що видобуток нафти, тієї, яку відносно легко видобувати, вже досягнув піку у 2005 році. За його оцінкою, у 2011 році нафта стане рідкісним товаром.

Скільки нафти має Саудівська Аравія та Росія???

Хасирейське нафтородовище в Росії
(TASS)
Ніхто не знає точно, скільки нафти залишається в родовищах Саудівської Аравії та Росії. Це державна таємниця обох країн. Проте дослідження компанії «Брітиш Петролеюм» припускає, що на сьогоднішній день 30% світових резервів нафти знаходяться саме в Саудівській Аравії. 30% це 264.3 міліарди барелей. Росія має 6.6% нафтових резервів, тобто 79.5 міліардів барелей. Деякі експерти вважають, що російські резерви ще більші і можуть нараховувати 150-200 мільярдів барелей.

Прогнозувати скільки нафти ще залишилося – справа невдячна, не лише тому, що країни з великими покладами нафти тримають цю інформацію за пазухою. А також тому, що нафтові компанії працюють під постійним тиском попиту. Три роки тому, коли третя найбільша нафтова компанія у світі «Рояль Датч Шелл» (Royal Dutch Shell) призналася, що завищила свої нафтові резерви на 23%, енергетичний ринок пережив великий шок. У 2004 році ті нафтові свердловини, на які «Шелл» покладав найбільші надії, виявилися сухими, тож компанія завищила кількість своїх резервів, щоб зберегти свою позицію на енергетичному ринку.

Нині, коли розвинуті країни світу намагаються скоротити своє споживання нафти у зв’язку з глобальним потеплінням, а також, щоб визволитися з тенет залежності від іноземних енергетичних джерел, необхідно володіти достовірною інформацією про те, скільки нафти насправді залишається у цьому світі. У даній ситуації, ставки дуже високі і коли споживання нафти перевищить її продукцію, на нас усіх чекатиме вибухова, непередбачена ситуація.
XS
SM
MD
LG