Доступність посилання

ТОП новини

Польський страйк медичних працівників зростає


Єва Поштар Варшава, 21 червня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – Польщею шириться страйк медичних працівників. На вулиці біля будинку Кабінету міністрів зведене наметове містечко. Поліція застосувала силу проти страйкарів. Лікарі та медсестри вимагають підвищення заробітної плати, a також реформування системи охорони здоров''я. У четвер відбулись парламентські слухання з цього приводу.

Четвер був другим днем захоплення приміщень адміністрації польського прем''єр-міністра та пікетування представниками медичного персоналу будинкy Кабінету міністрів у Варшаві. Близько ста медсестер ночувало в наметах або прямо на вулиці біля головного входу до Кабміну. Вони заявили, що не підуть звідти доти, доки не розпочнуться переговори з прем''єр-міністром Ярославом Качинським.

Вимоги: підвищення зарплат, реформування медицини

Прем''єр відмовився розмовляти зі страйкарями. Він вважає, що страйк має політичне спрямування і називає ацію «ганебною». На підвищення зарплати держава не має грошей, каже він.

Представник страйкарів Томаш Ундерман, зі свого боку стверджує, що сам прем’єр зробив цей страйк політичним. «Весь час ми чуємо, що в бюджеті немає грошей, а прем''єр-міністр скоріше відмовиться від посади, ніж піде нам на поступки», — каже він.

Профспілки вимагають підвищення заробітної платні та реформування застарілої системи медичного обслуговування в Польщі. Нині польська медсестра отримує близько 300 євро на місяць. Багатьом вижити на цих грошах дуже важко. Медсестри вимагають підвищити їм зарплату на 250 євро. Польське суспільство підтримує страйк медичного персоналу. Це видно на вулицях Варшави, де мешканці столиці дарують пікетуючим медикам харчі i теплий одяг.

Шахтарі їдуть підтримати медсестер

Досі страйк відбувався спокійно. Пристрасті навколо нього розгорілись у середу ранком, коли у Варшаві спецвідділи поліції силою витіснили медсестер з дороги під стіни будинку Кабміну. В результаті троє жінок потрапили до лікарні.

Різкі слова польського прем''єра Качинського на адресу страйкарів, а також акція спецпідрозділів польської поліції загострили ситуацію. На підтримку страйкарям із цілої Польщі до Варшави вирушили автобуси з медичним персоналом та шахтарями, які заявили, що не дозволять владі знущатись над немічними жінками. У різних містах Польщі медики почали блокувати дороги.

У Варшаві медичні профспілки заявляють, що готові пікетувати будинок Кабміну безстроково. Вони запевняють, що у випадку невдачі переговорів з премє''р-міністром готові на генеральний всепольський страйк медиків. Прем''єр Качинський запевняє, що не поступиться перед шантажем страйкарів і обіцяє, що займатиметься цією справою наступного тижня, після закінчення у Брюсселі саміту ЄС.
XS
SM
MD
LG