Доступність посилання

ТОП новини

Краще вийти із ЄС, ніж брати в заручники всі країни Євросоюзу (Огляд німецької преси)


Надія Кандиба Німеччина, 21 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Серед головних тем, на які звертають увагу німецькі коментатори, – саміт Європейського Cоюзу. У пресі йдеться передусім про суперечку навколо конституційної угоди, а саме – про тверду позицію Польщі в цьому питанні. Варшава наполягає переглянути механізм розподілу голосів у ЄС і погрожує заблокувати конституційний процес.


Газета Süddeutsche Zeitung вказує на те, що разом із самітом Європейського Союзу, який розпочинається в четвер у Брюсселі, закінчується історія конституції ЄС. Видання нагадує, що 9 із 27 країн-членів Євросоюзу так ніколи й не ратифікували конституційний законопроект, підписаний усіма державними лідерами в жовтні 2004 року. Тепер цей документ має замінити нова реформаторська угода, пише видання. Однак і навколо цієї угоди розгорілися пристрасті.

Несподівано, як зазначає вже газета Frankfurter Allgemeine Zeitung, заблокувати процес реформ у ЄС пригрозив прем’єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, якщо текст нової угоди занадто сильно відхилятиметься від розробленого раніше законопроекту конституції. Підставою для такої різкої заяви люксембурзького прем’єра, який вважається справжнім символом європейської інтеграції, стала передусім непохитна позиція Варшави.

Тепер, пише далі Frankfurter Allgemeine Zeitung, всі погляди спрямовані на Польщу. Варшава побоюється, що вона залишиться в програші, якщо учасники конституційного процесу не врахують її пропозиції стосовно розподілу голосів у Європейському Союзі, і погрожує скористатися своїм правом вето.

«Але чим потужніше брати Качинські грають м’язами, тим більше вони шкодять європейському іміджу Варшави», – зазначає газета Dresdner Neuesten Nachrichten і додає: «Інструменталізація спільноти заради власної користі – така практика погано сприймається за межами Польщі».

А газета Wiesbadener Kurier радить усім, хто виступає проти реформування ЄС, замислитися над доцільністю подальшого перебування в спільноті. «Такий шлях є відкритим для всіх, хто сумнівається, і відважитися на такий крок краще, ніж брати в заручники всі інші країни Євросоюзу», – вважає газета Wiesbadener Kurier.

Матеріали до теми:

• Що чекає на новий проект Євроконституції? • Чи вдасться Польщі заблокувати оновлену європейську конституцію, чи дійде згоди Вишеградська «четвірка»? • Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС • Тоні Блер хоче поправок до існуючої угоди щодо Євроcоюзу замість Конституції ЄС • Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС • Європейський Союз: дебати про пошук виходу з конституційної кризи виходять на фінішну пряму
XS
SM
MD
LG