Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд з головою?


Тетяна Ярмощук Київ, 22 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи вдасться сьогодні Конституційному Суду обрати нового голову? Чи претендуватимуть на цю посаду звільнені-поновлені та новопризначені судді? І чи визнаватимуть нового керманича КСУ політичні гравці?

Бажанням обрати голову Конституційний Суд намагається відбілити репутацію, каже в інтерв’ю Радіо Свобода Степан Гавриш, якого Віктор Ющенко нещодавно призначив суддею КСУ: “Конституційний Суд шукає способу легітимізувати свою діяльність, реабілітувати себе в очах суспільства та світової громадськості. Він був перетворений політичними силами не тільки у власні партійні осередки, але й у джерело достатньо потужного політичного конфлікту, який не вичерпаний і сьогодні. ”

За словами Степана Гавриша, сьогодні КС мав би хоча б організуватися для роботи над конституційним процесом в Україні і ухвалити хоча б внутрішнє рішення припинити політичне обслуговування державних структур.

Незалежно від того, хто стане головою, Конституційний Суд навряд чи зможе повернути до себе довіру, вважає представник БЮТу Євген Корнійчук: “Цей КС повністю втратив довіру, як громадян, так і можновладців. Я вважаю, що незалежно від того, кого оберуть, він навряд чи зможе повернути до себе довіру. Від початку своєї роботи, коли протягом дев’яти місяців не розглянули жодної справи, так і після цього, коли вони розглядали справи вибірково політично, підіграючи тільки одній політичний силі”.

Коаліція ж не вважає, що Конституційний Суд себе скомпрометував

За словами соціаліста Олександра Баранівського, можливо скомпрометували себе окремі судді, які не ходили на роботу, виконували замовлення: “Це, звичайно, соромно. Але в цілому Конституційний Суд виконував свою функцію. У нього є недоліки, як і у всього нашого суспільства. Але я переконаний, що там є здорові голови, які б ухвалювали рішення на основі Конституції”.

Своїми Указами Президент звільнив з посад суддів КСУ Валерія Пшеничного, Сюзанну Станик та Володимира Іваненка. Утім вони не визнають рішення Президента. Новими суддями Президент призначив Степана Гавриша та Василя Костицького. Але присяги у парламенті вони не склали. Верховна Рада, в свою чергу проголосувала за звільнення судді Петра Стецюка.
XS
SM
MD
LG