Доступність посилання

ТОП новини

Чемоданний настрій. Куди їдуть відпочивати українці?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Куди б Ви хотіли податися на відпочинок? /images/photo/SL_22.06.2007_n1.jpg Святослав Анатолійович, лікар: - Цього року можливості кудись поїхати у відпустку немає. Але не відмовився б від поїздки в Європу. /images/photo/SL_22.06.2007_n2.jpg Діна, не працює: - Я була б не проти поїхати в Ялту. /images/photo/SL_22.06.2007_n3.jpg Галина, головний бухгалтер: - Поки всі думки про роботу. А відпустку запланувала на серпень - вже забронювала путівку до Лазурного. /images/photo/SL_22.06.2007_n4.jpg Григорій, керівник підприємства: - А в мене відпустка - вже позаду. Я провів її в Києві, бо змушений був уладнати купу справ. /images/photo/SL_22.06.2007_n5.jpg Валентина, вихователька: - До моря б поїхати - де чистіше. Щоб не боятися брати з собою дитину. Олександр Лащенко, Віола Бурда, Леся Штогрин Про неї мріють за місяць ДО і 10 місяців ПІСЛЯ – так дотепники говорять про одне з найбільших задоволень – про відпустку. Літо у розпалі, й саме час визначатися тим, хто цього ще не зробив – коли, за скільки й куди податися? У охочих відпочити без виїзду за кордон можливостей для релаксу вистачає теоретично і в Україні. Адже, якщо вірити чиновникам, одна шоста частина її території готова прийняти відпочивальників - це так звані “курортні”, “рекреаційні” зони. Чи здатні вони скласти конкуренцію іноземним курортам? І взагалі – куди їдуть відпочивати українці?

Море, сонце і вода!
(RadioSvoboda.Ua)
САНАТОРІЇВ ДОСХОЧУ, ВІДПОЧИТИ НІДЕ

Власне курортів в Україні обмаль, а от санаторіїв, або закладів, які вважають себе ними, вдосталь: понад двадцять з половиною тисяч. Торік їх обрали для своєї відпустки п’ять мільйонів українців. Але тих, хто віддає перевагу закордонному відпочинку, теж чимало: упродовж минулого року, за оцінками експертів, “за бугром” побували більше мільйона людей. Незважаючи на безліч "санаторно-курортних зон”, відпочити на високому рівні в Україні непросто. Наприклад, “п’ятизіркових” готелів на території держави лише п’ять. Розповідає речник Держслужби туризму і курортів Ганна Чернишенко:

“Зараз є п’ять готелів, що отримали сертифікат “5 зірок” – у Києві, Одесі, Донецьку і два готелі у Дніпропетровську. Інші, навіть якщо й претендують на звання “п’ятизіркового”, офіційної сертифікації не мають. Нині її проходить ще один готель”.

“ПОТРІБЕН НАМ БЕРЕГ ТУРЕЦЬКИЙ...”

Що таке відпочити на всі “п’ять зірок”, відчула на собі фахівець із нерухомості Ірина. Щоправда, не в Україні. Тиждень тому дівчина вперше в житті побувала в Туреччині. Позитивних вражень від відпустки безліч, каже Ірина, але за рідним українським Кримом все-таки сумувала:

А в Криму – мальовничіше
(RadioSvoboda.Ua)
“Просто фантастично відпочила! Для мене, як людини, котра звикла відпочивати передусім у Криму, рівень комфорту та сервісу значно перевершує те, до чого я звикла. Це при тому, що район Туреччини, де я відпочивала, за природними умовами не надто суперовий. У Криму значно мальовничіше”.

Природа природою, але комфорт понад усе. Саме турецький берег користується найбільшою популярністю серед українців, зазначають у туристичних агенціях:

“Люди їдуть до Туреччини. Найбільший потік відпочивальників саме в цю країну. Якщо потрібен тризірковий готель, це коштуватиме вісімсот доларів на тиждень. А у п’ятизірковому готелі відпочинок обійдеться приблизно у дві з половиною тисячі”.

Водночас, як стверджують у турагенціях, “три зірки” в Туреччині або деяких інших державах іноді краще за найліпші санаторії в Україні. Тризірковий готель має такий статус, бо розташований далі від моря. А харчування – триразове, плюс напої та фрукти упродовж дня, переконують у турфірмах. За останні три місяці в Україні продали близько 250 тисяч путівок на закордонні курорти.

Де б ви не відпочивали – у Туреччині, в Криму, Єгипті, на Мальдівах, на курорті Балі або на дачі — для справжнього розслаблення не чекайте від відпустки більшого, ніж вона є, вважає психолог Наталя Кухтіна:

Добряче відпочити можна і на дачі
(RadioSvoboda.Ua)
“Не треба ілюзій – мовляв “я поїду і на 2 тижні забуду всі проблеми та повністю відновлю здоров’я”. Насправді, дійсно, під час відпустки щось зміниться, омріяні приємні відчуття мають переважити...Але не варто завищувати планку, щоб не розчаруватися після того, як не отримаєш очікуваного”.

НА ЛІТО — В КРИМ, У НАМЕТ

Звичайно, не тільки українці їдуть відпочивати за кордон, а й іноземці в Україну. Хоча пропорція ця дуже нерівнозначна. Зарубіжних туристів приваблюють екскурсії до Закарпаття та Львівщини. Українка Юлія не один рік мешкає у Празі. А місцем відпочинку обирає Крим – один із місцевих санаторіїв. Хоча комфортність перебування умовна, проте вона не уявляє іншого місця для відпустки, хоча побувала і в Італії, і в інших країнах:

“Дуже важливо, що в Криму – наші лікарі. Хочеш, наприклад, зробити собі УЗІ або рентген – там це здійснюють інакше, ніж на Заході. На Заході кашлянув – і зразу тобі дають антибіотики”.

Стереотип, що до Криму їдуть українці, які не можуть собі дозволити відпочинок за кордоном, не відповідає дійсності, запевняє кореспондент Радіо Свобода на півострові Володимир Притула. Крим — це і велопоходи, гірські мандрівки, кінні подорожі... До того ж, за рубіж не наважишся їхати у романтичну наметову подорож дикуном. Володимир Притула:

“Усе популярнішим стає відпочинок у наметах, переїзди на гірських велосипедах, на конях. Дуже поширеним став і етнічний туризм. Люди приїздять на кілька днів пожити у родинах кримських татар, куштують їхні страви. Тобто, живуть у такому колоритному антуражі й відчувають себе у східному середовищі”.

В Італії закордонний відпочинок шанують пенсіонери та молодь. А люди середнього віку не залишають батьківщину, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Римі Наталя Кудрик:

“Тиждень відпочинку в Альпах чи морському узбережжі сім’ї з 4-х осіб обійдеться у 3 тисячі євро. Найпопулярніші морські курорти на островах Сардинія та Сицилія, а також узбережжя Адріатичного моря. Ці місця славляться не лише розвинутою курортною інфраструктурою, а й багатою історією. Тому відпочивальники поєднують два задоволення в одному – купання та пізнавальні екскурсії”.

СІЛЬСЬКА ЛІТНЯ ІДИЛІЯ

В Італії зелений сільський туризм коштує значно дешевше, ніж морський відпочинок. А в Україні сільський туризм тільки розквітає, багато людей не знають, де знайти місце для відпочинку в селі. Киянка Ольга повезла свого онука в село під Кам’янцем-Подільським. За два дні абсолютно міська дитина зробила для себе багато відкриттів, констатує Ольга:

Не на Адріатичне море, а в село
(RadioSvoboda.Ua)
“Зразу ж він навчився рвати бур’ян. Кидає його коровам і залюбки спостерігає, як вони їдять. Потім побачив, що собака не може втамувати спрагу. Дитина пішла, набрала з діжки воду, принесла, поставила і знову ж-таки у захваті - пес напився води й зі вдячністю облизав дитині руки та обличчя. А вчора онук прилаштувався біля господині будинку і видивлявся, як вона доїть корову. І теж був у захваті від того, що ось так робиться молоко!”

Під час відпустки багато хто мріє бути мільйонером, і зрозуміло, що не у всіх “бажання збігаються із можливостями”. На яких умовах українські банки дають кредит, що можна використати для відпочинку – розповідає працівник одного із банків:

“Для отримання кредиту потрібен Ваш паспорт, ідентифікаційний код і довідка про дохід за останні півроку. Вам видадуть картку і встановлять кредитну лінію в розмірі трьох середньомісячних зарплат. Для погашення кредитної заборгованості дається рік”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG